Museet for Religiøs Kunst skal have ny formand

Michael Böss er på valg, når museets bestyrelse holder generalforsamling i marts, men han har allerede trukket sig som formand

Her er det en samling byzantiske kors fra Brandes/Engelhardt-samlingen, der blev udstillet i fra maj til september 2019.
Her er det en samling byzantiske kors fra Brandes/Engelhardt-samlingen, der blev udstillet i fra maj til september 2019. Foto: Museet for Religiøs Kunst.

Museet for Religiøs Kunst i Lemvig skal til marts næste år vælge en ny formand. Forud for forårets generalforsamling, hvor formanden, historikeren Michael Böss, er på valg, har han allerede nu valgt at trække sig.

”Jeg må prioritere min tid og vælge ting fra, der har for meget karakter af arbejde, selvom det er frivilligt. En af dem er Museet for Religiøs Kunst, hvor jeg har haft funktion af arbejdsgiver for tre forskellige museumsledere,” siger han.

Samtidig har han gennem et opslag på Facebook antydet en uenighed med museets kunstneriske linje. I opslaget skriver han blandt andet:

”Jeg har fundet ud af, at jeg foretrækker en ’dyb’ kunst, der er skabt ud fra en refleksion, og som derfor også ofte afføder en reflekterende oplevelse og eftertanke.”

Han uddyber, at især den seneste udstilling, Jens Haanings ”Herfra hvor vi står”, var svær for ham at åbne.

”Det er ikke sjovt at skulle åbne udstillinger, man ikke bryder sig om,” siger han.

Museets næstformand Merete Nørby, der er fungerende formand frem til generalforsamlingen, oplyser, at Michael Böss for længe siden har meddelt, at han ikke genopstiller som formand.

”Vi har haft et godt samarbejde, men Michael har haft travlt, og det er ikke meget, vi har set til ham det sidste år,” siger Merete Nørby.

Har der i bestyrelsen været uenighed om museets kunstneriske linje?

”Der har altid været diskussioner og en god dialog i bestyrelsen, men bestyrelsen bakker op om både museets linje og museets ledelse. Vi er et museum, der er åbent for debat og dialog om livets store spørgsmål, og den linje fortsætter vi,” siger Merete Nørby og tilføjer, at hun ser det som en fordel, at der kommer nye folk ind i museets bestyrelse:

”Det er altid sundt for en organisation, når der kommer nye meninger og nye øjne på det, vi går og laver,” siger hun.

Merete Nørby stiller ikke selv op til formandsposten. Hun oplyser, at bestyrelsen har en kandidat, men at de indtil videre holder navnet på vedkommende internt.

Museet for Religiøs Kunst har siden efteråret 2017 været ledet af kunsthistoriker Christine Løventoft, der kom fra en museumsleder-stilling i Grønland. Hun ønsker ikke at udtale sig om Michael Böss’ afgang som formand.