Prøv avisen

Museum Ovartaci flytter væk fra psykiatrisk hospital

Museum Ovartaci hører i dag under Psykiatrisk Hospital i Risskov, men står over for en flytning. Foto: Michael Hansen/ritzau

Museumsleder Mia Lejsted kalder det vemodigt, at kunsten skal flyttes væk fra Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor den er skabt. Men hun ser det også som en kærkommen lejlighed til at tænke nyt

Forløbet har ikke været kønt, men nu skal der kigges fremad. Sådan lyder konklusionen fra lederen af Museum Ovartaci, Mia Lejsted, efter flere års usikkerhed om museets overlevelse.

Museet rummer en af Europas største samlinger af kunst lavet af mennesker med sindslidelser. Heriblandt flere end 1000 værker af Louis Marcussen, alias Ovartaci, der var indlagt på hospitalet i 56 år, og som er internationalt kendt for sin outsiderkunst. Museet er samtidig en del af Psykiatrisk Hospital i Risskov, som igen er en del af Aarhus Universitetshospital, og ligesom alle andre hospitalsafdelinger i byen skal det psykiatriske hospital i de kommende år flyttes til det nybyggede supersygehus i Skejby.

I den forbindelse meldte Region Midtjylland for et par år siden, at de ikke længere ville drive museet, og de lukningstruende skyer begyndte at drive rundt over museet. Flere scenarier har været i spil, og ikke mindst har en kreds af museets venner kæmpet for dets overlevelse. Den skulle nu været sikret, idet Aarhus Kommune har bevilget Museum Ovartaci 1,5 millioner årlige kroner, og dertil kommer et beløb på 600.000 kroner fra Region Midtjylland.

Tilbage står nu spørgsmålet om, hvor museet skal ligge, når det nuværende hospital om et års tid rømmes og bygges om til ejerlejligheder.

”Vi skal ud at finde et nyt sted, og den store udfordring bliver i den forbindelse at få økonomien til at strække, når vi nu skal ud og leje os ind et sted på markedsvilkår,” siger Mia Lejsted.