”Pretty Woman”-musical kritiseres for at være kvindeundertrykkende

Teaterudgaver af 1990’er-filmene ”Pretty Woman” og ”Et frækt tilbud”, der sættes op i London, kritiseres for at holde fast i et stereotypt billede af, hvordan rige mænd kan købe kvinder til prostitution

Billedet er fra en amerikansk MeToo-demonstration i 2017.
Billedet er fra en amerikansk MeToo-demonstration i 2017. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix.

Kvinder kan købes for penge. Det er budskabet i to adaptioner af film, som nu åbner som musicals i London. Det mener kritikere, der peger på, at producenterne intet har lært af MeToo-bevægelsen.

Der er tale om en musicaludgave af ”Pretty Woman”-filmen fra 1990, hvor Julia Roberts spiller den unge kvindelige prostituerede, der falder for en rigmand spillet af Richard Gere.

Den anden kritiserede teaterproduktion er ”Et frækt tilbud” (”Indecent Proposal”), baseret på en roman af Jack Engelhard, hvor en rigmand tilbyder en yngre gift kvinde en million dollars for at tilbringe natten med ham. I filmen fra 1993 bliver de spillet af Robert Redford og Demi Moore.

Musicalen ”Pretty Woman” åbner denne uge på Picca-dilly Theatre i London med ny musik af den canadiske rockmusiker Bryan Adams, mens Southwark Playhouse præsenterer ”Indecent Proposal: The Musical” til maj.

Blandt kritikerne er Sandi Toksvig – fremtrædende dansk-britisk komiker og feminist, der er datter af DR’s tidligere London-korrespondent Claus Toksvig.

”Jeg tvivler på, at det mandlige kreative hold bag ’Pretty Woman’ har megen erfaring med, hvad det vil sige at være prostitueret. Hvis ikke, så kan det forklare, hvorfor dansetrinene elegant hopper hen over de forbindelser, der er til trafficking og udnyttelse,” lyder hendes beske kommentar ifølge avisen Daily Mail.

Dame Heather Rabbatts, der er adlet for sit arbejde som advokat og for sit arbejde som den første kvindelige farvede direktør i det britiske fodboldforbund, siger ligeledes, at der er en vis ironi i at sætte de to teaterstykker op i tiden efter MeToo-bevægelsen – og mens den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein er under anklage for seksuelle overgreb på unge kvindelige skuespillere med stjerne-drømme.

”Begge stykker handler om kvinder, som er nødt til at tjene til livets ophold ved at sælge deres kroppe til rige og magtfulde mænd,” siger hun til The Sunday Times.

Begge film og musicaludgaverne spiller på det, som den legendariske filmproducer Samuel Goldwyn fra det store Hollywood-filmstudie Metro-Goldwyn-Mayer kaldte ”en prostitueret med et gyldent hjerte”.

Den kvindelige instruktør Charlotte Westenra, der blandt andet har arbejdet for Royal Opera House, skal instruere musicalen baseret på ”Et frækt tilbud”. Hun er klar over udfordringen. Derfor er der ikke længere en aldersforskel på over 20 år, for som hun erkender om filmen:

”Det, han tilbød, var prostitution.”

I den kommende musical-udgave af filmen er der ifølge hende derfor meget stærk fokus på at tilpasse handlingen, så den også tager hensyn til MeToo-bevægelsen.

Særligt filmen ”Pretty Woman” var en succes, da den udkom, og har siden 1990 indtjent over 2,4 milliarder kroner. Oprindeligt var skuespilleren Daryl Hannah tiltænkt hovedrollen, som hun dog afviste netop på grund af filmens fremstilling af kvinder.

”De solgte historien som et romantisk eventyr, hvor det reelt er en historie om en prostitueret, som bliver en holdt kvinde, der tilhører en rig og magtfuld mand. Efter min mening er filmen nedgørende over for alle kvinder,” har Daryl Hannah tidligere sagt om handlingen.