Prøv avisen

Musik er en gave fra Gud

Hanne Kuhlmann. Arkivfoto.

Bachs Johannespassion er umulig at komme uden om, mener den nye domorganist i Københavns Domkirke, Hanne Kuhlman

Hvilken sang vil du gerne vågne til om morgenen?

Min dag begynder i sagens natur næsten alting med salmer, eftersom jeg selv spiller til morgenandagten. Og det er heller ikke sjældent, at jeg selv vågner med en salme på hjernen. Det er typisk den, jeg skal spille til senere på morgenen, så det varierer lidt fra dag til dag. Men jeg kan perosnligt godt lide nummer 736 i salmebogen, Den mørke nat forgangen er med melodi af August Winding og tekst af Hans Christensen Sthen. Den har både en smuk melodi og tekst, der passer godt sammen. Et sted i salmen står der Gud give os lykke og gode råd. Det er jo i grunden frækt at bede Gud om lykke, men det er samtidig ydmygt sagt og en fornuftig ting at bede om, synes jeg.

LÆS OGSÅ: Folkekirken frygter at komme til at mangle organister

Hvad skal musik gøre godt for?

Musik er et nydelsesmiddel, der kan bringe balance og skønhed ind i hverdagen. For tiden er jeg meget optaget af form. Det er en tilfredsstillelse at høre et stykke musik, hvor formen passer, ligesom det er rart at gå med tøj, der sidder godt. Sådan har jeg det for eksempel, når jeg spiller Carl Nielsens smukke melodi til Påskeblomst, hvad vil du her? af Grundtvig. For når klang og harmoni smelter så flot sammen, kan det give mig et velvære, så det føles som en form for renselse, efter at jeg har spillet den. Og for mig er musik i det hele taget en uundværlig skønhed, som jeg ikke kan leve uden. Jeg tror faktisk også, at musik er en af de kulturformer, som flest mennesker henter skønhed fra. Det er jo ikke alle, der får læst bøger eller kommer i teatret, men alle hører musik. For mig selv er det selvfølgelig et meget bevidst tilvalg som professionel musiker, men jeg føler også et ansvar over for musikken. Der er ingen tvivl om, at musik er en af de gaver, Gud har givet os. Og når jeg er musiker, er det min opgave at få det finest mulige ud af den gave ved at forvalte den efter bedste evne.

Hvilke tre musikstykker vil du anbefale andre?

Bachs Johannespassion er ikke til at komme uden om. Den har en fantastisk form, der gennem musikken levendegør påskefortællingen i Johannesevangeliet på en meget dramatisk og intens måde. Og så kan man i øvrigt høre den herinde i domkirken på fredag. Jeg er ikke sikker på, at den bliver radiotransmitteret, så man må altså komme herind. Når jeg ikke lytter til salmer eller klassisk musik, er jeg meget optaget af folkemusik, og jeg er især glad for argentisk tango. Jeg har selv rejst en del i Argentina, og de har virkelig en folkemusik, der lever. Jeg kan anbefale folk at høre Nestor Marconi, der spiller på en form for lille harmonika, der hedder en bandoneón. Men jeg er også lidt misundelig på den svenske folkemusik, især fordi mange af deres gode folkemelodier med succes er blevet til salmemelodier. Men så har vi jo til gengæld de bedste salmedigtere.