Musik er hævet over en rationel brugstanke

Giordano Bellincampi dirigerer senere på måneden Sønderjyllands Symfoniorkesters 50 års jubilæumskoncert

Greg Hancock er ny speedway-verdensmester
Greg Hancock er ny speedway-verdensmester. Foto: Reimar Juul.

Hvilken sang eller musikstykke vil du gerne vågne op til om morgenen?

Egentlig foretrækker jeg at vågne til stilhed, fuglesang fra haven eller den behagelige puslen af liv i huset, når famlien vågner. Jeg har hovedet fuldt af musik det meste af døgnet, inklusive natten, som bruges til at lagre, modne og ubevidst bearbejde den musik, jeg studerer, så at begynde dagen med musik virker ofte for voldsomt.

LÆS OGSÅ: Den store Verdi-rejse

Hvad skal man bruge musik til?

Musik er ikke noget, jeg kan bruge, musik er liv og som sådan hævet over en rationel brugstanke. Musik fylder og udvider os og vores bevidsthed og underbevidsthed, det kan underholde, ryste, chokere, irritere, betage, røre og meget mere, men først og fremmest giver musik og kunst i det hele taget livet dybde. Så jeg bruger musik til alting og ingenting...

Hvilke tre album vil du ikke være foruden? Og hvorfor netop dem?

Nu er jeg nok lidt atypisk, for jeg ville helt sikkert hellere strande med tre partiturer end med tre indspilninger med på en øde ø, for ved at læse på musikken og høre den for mig kan jeg hele tiden få nye billeder og tolkninger, hvor en indspilning pr. definition altid er et enkeltsstående billede af en læsning af et musikstykke. Der er ufattelig meget musik, man kunne bruge resten af sit liv på, men når man nu skal pege på tre værker lige nu, ville det nok være Bachs Matthäuspassion, Wagners Tristan og Isolde og Richard Strauss Rosenkavaleren. Ved at vælge disse tre enorme værker ville der være rigeligt for mig at tage sig til, men jeg kunne også nemt have valgt at tage Bachs cellosuiter med eller de sene Beethoven-strygekvartetter.