Musiktradition med gods i

En godsejerfamilies sans for klassisk musik har siden 1977 tiltrukket verdens bedste klassiske musikere til en årlig kirkekoncertfestival på Langeland. Nu er næste års program klar

Det var godsejeren Christian Vincens Steensen-Leth, der først tiltrak en række af verdens bedste klassiske musikere til Langeland. Men hans kone, forfatteren Bodil Steensen-Leth, blev hurtigt smittet af sin mands begejstring for klassisk musik. Og siden hans død i 2009 har hun fortsat traditionen.
Det var godsejeren Christian Vincens Steensen-Leth, der først tiltrak en række af verdens bedste klassiske musikere til Langeland. Men hans kone, forfatteren Bodil Steensen-Leth, blev hurtigt smittet af sin mands begejstring for klassisk musik. Og siden hans død i 2009 har hun fortsat traditionen.

Der findes en lille unik musikfestival på Langeland, der ikke samler campingfolket, men til gengæld tiltrækker en række af verdens bedste klassiske musikere hvert år.

LÆS OGSÅ: Musik er sjælelig opladning

Med tiden er det blevet til fem årlige koncerter i juni og juli i Stoense Kirke på Nordlangeland, og programmet for næste år holder det høje niveau med besøg af blandt andre den verdensberømte mezzosopran Angelika Kirchschlager.

Men det hele begyndte faktisk med en privat koncert i 1977. Dengang kunne den adelige familie Steensen-Leth fejre, at herregården Steensgaard var gået i arv i familien gennem 400 år. Og i stedet for at holde en stor fest fik den musikinteresserede godsejer Christian Vincens Steensen-Leth idé-en til at invitere venner og familie til en lille eksklusiv hjemmekoncert med operastjernen Peter Pears og harpenisten Ossian Ellis i Snøde Kirke.

Koncerten blev en stor succes blandt både vennerne og musikere, og Peter Pears endte selv med at opfordre godsejeren til at gentage den som åben koncert året efter. Her faldt valget på en koncert i Stoense Kirke. Og siden har der været bemærkelsesværdige koncerter dér hvert år.

Men allerede i 1977 samlede familien en række betydelige kunstnere omkring sig. For ikke alene var godsejerens kone, Bodil Steensen-Leth, selv på vej til at blive en anerkendt romanforfatter, men til vennekredsen hørte blandt andre digteren Thorkild Bjørnvig. Og han skulle vise sig at få en finger med i spillet omkring de mange senere koncerter arrangeret af familien Steensen-Leth, fortæller Bodil Steensen-Leth:

Det viste sig, at Peter Pears netop havde mistet sin kæreste, komponisten Benjamin Britten, og læst op for ham af Karen Blixen på dødslejet. Og uden at vide det fortalte Thorkild Bjørnvig ham om Karen Blixen. Det skabte en uventet god kemi. Og det blev begyndelsen til, at mange af de musikere, der senere er kommet på Steensgaard, også er blevet vores venner, forklarer Bodil Steensen-Leth og tilføjer, at Angelika Kirchschlager for eksempel afbrød en stor koncertforberedelse i Berlin for at komme og synge til Christian Vincens Steensen-Leths begravelse i 2009.

Siden er Bodil Steensen-Leth sammen med sin svigersøn og datter fortsat med at arrangere de populære koncerter, som det siges, at adskillige tyske turister planlægger deres ferie efter. For flere store klassiske musikstjerner byder sig selv til for at komme og spille på Nordlangeland for at få den intime publikumskontakt i Stoense Kirke og et unikt ophold på Steensgaard i forbindelse med koncerterne:

En af forudsætningerne for, at vi overhovedet har kunnet gennemføre koncerter af så høj kvalitet og i efterhånden så mange år, er, at min mand livet igennem havde et meget intenst forhold til og viden om musik. Jeg er også opvokset med klassisk musik, og i årenes løb er jeg naturligvis blevet påvirket af min mands glødende entusiasme. Han tog hvert år til London og Wien for at finde nye navne, siger Bodil Steensen-Leth, der siden sin mands død har fortsat den tradition selv.

På den facon og gennem det netværk er det lykkedes os at få flere sangere og musikere til at optræde her, før de blev berømte ude i den store verden. Det gør jo også, at de føler en vis tilknytning til atmosfæren og stedet her. Og vores strategi er også at give koncerter, som man ikke kan opleve andre steder end her. For ellers gider folk jo ikke køre helt til Langeland for at høre en koncert.

ohrstrom@k.dk