Prøv avisen

Mystikken om den chilenske digter Pablo Nerudas død vokser

Forfatteren Pablo Neruda, der er særligt kendt for sine kærlighedsdigte, døde i 1973 som 69-årig på et hospital i Chiles hovedstad, Santiago. Her blev han behandlet for prostatakræft. Foto: /ritzau/AP/Laurent Rebours/arkiv

Internationale eksperter fra blandt andet Danmark undersøger påstand om, at Pablo Neruda blev snigmyrdet.

Hvad døde den chilenske digter, kommunist og modtager af Nobelprisen i litteratur, Pablo Neruda, af?

I hvert fald ikke - som ellers har været den officielle forklaring - af prostatakræft.

Det står klart, efter at en gruppe bestående af 16 internationale eksperter fra blandt andet Canada, Chile og Danmark har undersøgt liget af Neruda, som lå begravet i 40 år.

- Vi kan stadig ikke udelukke eller bekræfte den naturlige eller voldelige årsag til Pablo Nerudas død, sagde eksperten Aurelio Luna på pressemødet ifølge nyhedsbureauet AP.

Eksperterne har fundet bakterier, som bliver undersøgt i laboratorier i Canada og Danmark. De kan måske belyse årsagen til digterens død.

Forfatteren, der er særligt kendt for sine kærlighedsdigte, døde i 1973 som 69-årig på et hospital i Chiles hovedstad, Santiago. Her blev han behandlet for prostatakræft.

Det skete, 12 dage efter at Chiles socialistiske præsident, Salvador Allende, blev væltet i et blodigt militærkup.

Neruda havde planer om at flygte til Mexico, hvorfra den prominente kommunist ville stå i spidsen for en modstandsbevægelse.

Siden chilenerens død har der været beskyldninger om, at general Augusto Pinochet, der stod i spidsen for kuppet, fik Pablo Neruda myrdet.

Men det beviser undersøgelserne af liget dog ikke.

Resterne af Neruda blev gravet op i 2013. Han var stedt til hvile i Isla Negra, 120 kilometer vest for Santiago, efter at hans tidligere chauffør og personlige assistent, Manuel Araya, hævdede, at Neruda blev snigmyrdet.

Chaufførens påstand bakkes op af Nerudas familie.

Øjenvidner har sagt, at Neruda virkede sund og rask frem til dagen før sin død.

Han skulle have fortalt sin kone og sin chauffør, at han havde fået en indsprøjtning i brystet, som gjorde ham syg. Han døde mindre end seks timer efter på et hospital i Santiago.

Augusto Pinochet styrede Chile i 17 år. I løbet af den tid dræbte regimet flere end 3200 venstrefløjsaktivister og andre modstandere.

Pinochet døde som 91-årig i 2006. Han blev aldrig dømt for de forbrydelser, der fandt sted under regimet.

/ritzau/