Prøv avisen

Når regnebrættet skal gøres op

Stig Dalager: Den lange dag. 276 sider. 249 kroner. EC Edition. Foto: Forlaget EC Edition

I femte bind afslutter Stig Dalager sit personlige livtag med advokaten Jon Bæksgård og verdens brændpunkter

"En dag kan være lang som hundrede år, og hundreder af år som en dag (?) Rejser man mod større klarhed eller naivitet? Genfinder man guldet i sig selv, eller er erfaringen en slags galskab, som man bærer som en alt for tung frakke? Hvor tålmodig var kærligheden på denne rejse (?) vidste man overhovedet, hvad kærlighed var, eller var man så bange for mørket ved rejsens ende, at man aldrig gav sig tid til at undersøge sagen ?".

LÆS OGSÅ:
Mellem Jesus og Odysseus

Sådan indleder Stig Dalager sin femte og efter alt at dømme sidste roman om advokaten Jon Bæksgård og hans 25 år lange seismografiske rejse gennem verdens brændpunkter. En odyssé, der begyndte i 1992 med romanen "Glemsel og erindring" og siden har ført os gennem krige og kriser, mures fald, etniske udrensninger, tortur og terror.

Alle centrale temaer i "Den lange dag" er kondenseret i dette forord: følelsen af at være ved rejsens ende. Refleksionerne over, om det nu var det hele værd. Regnebrættet, der skal gøres op. Hvorfor gjorde man det? Var verdens kampe vigtigere end de personlige, var det kærligheden til de nærmeste, man overså med blikket rettet mod de store horisonter? Hvem er vores ansvar knyttet til? Og er der overhovedet et hjem, når den globale Odysseus vender tilbage!

Vi er i 2006, midt i Fogh, fremmedfrygt og Muhammedkrise. Jon har kæmpet sin egen kamp i og med verden. Måske har det nyttet. Vi ved det ikke. Nu er han tilbage i København, skudt i skulderen efter et attentat i London. Nu orker han ikke mere. Nu vil han have fred i sin nykøbte lejlighed på Christianshavn, ikke langt fra ekskæresten Sine, med hvem han har den autistiske søn Tobias.

Men regnebrættet er langtfra gjort op.

Da Sine, som er privatpraktiserende psykolog, på et forbavsende spinkelt grundlag bliver mistænkt for mordet på en af sine kvindelige klienter – fordi hun, altså Sine, tidligere har haft et forhold til kvindens voldelige mand – bliver Jon Bæksgård således i dobbelt forstand inddraget. Han skal på en gang bevise Sines uskyld og sin egen menneskelige habitus. Klinke de revner, der er opstået efter års adskillelse. Være advokat, far og mand i samme bevægelse. Så at ikke bare Sine, men de alle tre kommer ud af fængslet, det konkrete, det følelsesmæssige.

Og igen er verdens brændpunkter samlet i Jon Bæksgårds efterhånden vaklende fodspor. Det viser sig nemlig snart, at årsagen til mordet skal findes mange tusind kilometer væk i et uafsluttet opgør mellem to i øvrigt ret stereotype militærfolk fra Irak.

For at understrege denne evige kæde af kamp har Stig Dalager valgt at indflette en række drømmesekvenser undervejs – på skift lagt bag øjenlågene på vores hovedpersoner. Drømme, der fører os tilbage til endnu flere brændende bål – Trediveårskrigen og slaget ved Dybbøl, skyttegravene under Første Verdenskrig og modstandskampen under den anden. Kæden er uden ende. Vi ved det godt. Men det er ikke altid godt for fiktionen at have sandheden på sin side.

Nej, det er i den uafsluttede eksistentielle konflikt mellem udlængsel og hjemve, mellem den nære relation og kaldet til verden, mellem ansvar og svigt, at Stig Dalagers roman fungerer bedst. Her tegner forfatteren et alvorsfuldt billede af det moderne menneskes dilemma og splittelse. Her er der spørgsmål, snarere end svar. Er vores rastløse engagement i virkeligheden en flugt fra os selv? Er vi bange for mørket ved vejs ende? Eller rejser vi mod større klarhed?

kultur@k.dk

Stig Dalager: Den lange dag. 276 sider. 249 kroner. EC Edition