Nærvær i det vilde vesten

SE TRAILER Det emmer af nærvær i Coen-brødrenes Oscar-nominerede western med en uovertruffen Jeff Bridges i hovedrollen

Højdepunktet i ""True Grit"" er Jeff Bridges som dorsk US Marshall, der med et storladent fysisk nærvær og en uovertruffen replikkunst fylder Coen-brødrenes manuskript ud. --
Højdepunktet i ""True Grit"" er Jeff Bridges som dorsk US Marshall, der med et storladent fysisk nærvær og en uovertruffen replikkunst fylder Coen-brødrenes manuskript ud. --. Foto: Lorey Sebastian/Paramount Pictures.

 
FEM UD AF SEKS STJERNER 

De kan altså noget med skæve mandekarakterer, de to amerikanske brødre Joel og Ethan Coen. Det har de vist i film på film over de seneste 20-25 år. Mest kendt er vel Jeff Bridges' "The Dude" i "The Big Lebowsky", og det er netop Bridges, der spiller den ene af hovedrollerne i deres seneste opus, "True Grit".

Titlen betyder noget i retning af "ægte mandsmod", og det er der flere af personerne i filmen, der har. Især den 14-årige pige Mattie der i 1878 tager til Fort Smith i Arkansas for at søge retfærdighed. Hendes far er blevet slået ihjel, og nu vil hun hyre en mand til at finde morderen, der er forsvundet ud vestpå, ind i vildmarken, hvor almindelig lov og ret bare ikke gælder.

Mattie er en viljestærk pige. Hun ordner sin myrdede fars affærer med et overbevisende forhandlingstalent, og hun får overtalt den drikfældige, slagfærdige og dorske Rooster Cogburn (Bridges) til at stå for eftersøgningen. Cogburn er en US Marshall og er loven, som han håndfast repræsenterer i en pragmatisk blanding af udøvende og dømmende magt.

Med på jagten kommer også en lovens mand fra Texas, rangeren LaBoeuf (Matt Damon), som i modsætning til Cogburn er renskuret og noget af en opblæst type – i nogle herligt forrykte scener bruger de to en del tid på i bogstaveligste forstand at skyde sig ind på hinanden.

"True Grit" er lavet over en bog, der tidligere har været filmatiseret med John Wayne i Bridges' rolle. Jeg kender desværre ingen af disse forlæg, men det gør bestemt ikke oplevelsen af denne meget korporlige western ringere. Der er ikke så mange fine manerer hverken i eller hinsides civilisationens fjerneste udposter: Man skyder først og taler siden og hugger fingrene af hinanden, hvis det er det, der skal til. Tonen er mildest talt bramfri.

Den 14-årige Hailee Steinfeld slår igennem med et brag i rollen som Mattie, men filmens store oplevelse er og bliver Jeff Bridges, der med et storladent fysisk nærvær og en uovertruffen replikkunst fylder Coen-brødrenes manuskript ud – helt til randen.

I bedste klassisk western-stil spiller landskabet en hovedrolle i filmens udtryk. Ikke den maleriske Monument Valley fra de gamle John Ford-film, men uendelige præriestrækninger og småskove i snusket snevejr. "True Grit" emmer af nærvær. Ja, det er nærmest som at være der selv, dér i det vilde vesten, hvis renskurede image fra fortidens helteskildringer har været væk i en årrække.

kultur@k.dk

True Grit: USA 2010. Instruktion: Joel & Ethan Coen. 110 min. Premiere i 41 biografer.