Vidunderbarn: Jeg vil gerne være en stor pianist

Når de andre drenge fra skolen i Randers spiller fodbold, går 12-årige Rune Lund hjem for at øve sig på Beethoven og Chopin. I DR-udsendelserne "Vidunderbørn" har han imponeret over en halv million seere med sit klaver-talent og lørdag er han den ene af tre tilbageblevne finalister

Rune Lund på 12 år vil gerne være en stor pianist. For at nå det mål øver han sig minimum fire timer om dagen: Allerede inden skoledagen begynder, har han siddet ved flyglet i halvanden time.
Rune Lund på 12 år vil gerne være en stor pianist. For at nå det mål øver han sig minimum fire timer om dagen: Allerede inden skoledagen begynder, har han siddet ved flyglet i halvanden time. . Foto: Claus Fisker.

Hans værelse ligner de fleste andre 12-årige drenges: En seng, et skrivebord, en opslagstavle, legofigurer og børnebøger på reolen - og sådan moderat rod af alt muligt, han har samlet sammen og ting han egentlig er blevet for gammel til.

Men kigger man efter en ekstra gang er Rune Leicht Lunds drengeværelse anderledes end de flestes. Der er ingen plakater af Messi, Suárez eller andre af fodboldens helte. Derimod hænger der en plakat for en pianistkonkurrence i Litauen, og på reolen står et hvidt krus med et portræt af Ludwig van Beethoven. Der er også et par pokaler, der ikke ligner dem, man får i sportsverdenen og en stak diplomer, dr vidner om deltagelse i en lang række klaverkonkurrencer i ind- og udland.

Når kammeraterne på Vestervangsskolen i det nordvestlige Randers spiller fodbold i spisekvarteret, går Rune hjem for at øve sig. Hans store drøm og ambition er at blive så dygtig en klassisk pianist, at han kan rejse rundt i verden og give solokoncerter på de store scener.

”Jeg vil gerne være en stor pianist,” som han selv så enkelt udtrykker det.

For at nå det mål øver han sig minimum fire timer om dagen: Allerede inden skoledagen begynder, har han siddet ved flyglet i halvanden time. I spisefrikvarteret når han som regel en halv times øvning og når skoledagen slutter, øver han sig igen. To gange om ugen tager han desuden turen til Aarhus, hvor han får undervisning af Martin Lysholm Jepsen. Han er leder af den private klaverskole Gradus, der tilbyder børn klaverundervisning på et eliteniveau og en mængde øvetimer, der svarer til det, man typisk dyrker i østeuropæiske lande.

”Det er sjovt at øve sig, og egentlig bliver det bare sjovere og sjovere,” siger Rune.

Hans far , Martin Lund, kan fortælle, at Rune allerede da han var halvandet år, kunne synge første sats af Mozarts klarinetkoncert, som han havde hørt sin mor spille. Så forældrene, der begge er konservatorieuddannede musikere, har aldrig været i tvivl om sønnens musikalitet.

De var på den anden side ikke særligt interesserede i, at hverken han eller hans to søskende skulle spille et bestemt instrument på eliteniveau, for de har på egen krop følt, hvor svært det kan være at få et ordentligt arbejdsliv ud af det. Faderen, der er uddannet violinist, har af samme grund valgt at tage endnu en uddannelse som radiograf, og er i dag afdelingsleder på Regionshospitalet Randers.

KD - Rune er klassisk pianist og skal være med i DRs nye serie "Vidunderbørn" Her fotograferet i hjemmet i Randers
KD - Rune er klassisk pianist og skal være med i DRs nye serie "Vidunderbørn" Her fotograferet i hjemmet i Randers Foto: Claus Fisker

Så ligesom storebroderen Tore begyndte Rune ikke med musikken, men med at danse, og de er begge tidligere Danmarksmestre i standarddans og latinamerikanske danse. Som otte-årig ytrede Rune imidlertid selv ønske om at spille klaver og fik lov til det.

”Han begyndte at blive irriteret over den musik, han og partneren dansede til, og ville gerne noget andet,” fortæller Martin Lund.

”Jeg kan godt lide, når musikken er alvorlig og sørgelig på en smuk måde,” supplerer Rune.

Det første år var det mest for sjov, og en slags leg, som han havde sammen med forældrene, især sin mor, der er klarinetist. Men da talentet var indlysende, og lysten i den grad var til stede, fik han lov til at få professionel undervisning. Siden er det gået slag i slag. Rune har allerede vundet flere danske og internationale klaverkonkurrencer, og han er bare blevet mere og mere tændt på klaverspillet. Blandt andet har han vundet konkurrencen ”Unge spiller klassisk” som den yngste deltager nogensinde.

”Det er vigtigt, at stille op i konkurrencer og spille mange koncerter. Dels for at få rutinen og dels for at slå sit navn fast,” siger Martin Lund.

Rune Leicht Lund blev tidligere på året udvalgt til at være en af seks deltagere i Danmarks Radios underholdningsserie ”Vidunderbørn”, der er blevet sendt over en række lørdage siden 7. november. Han er nu sammen med 12-årige Al-Fadl og 13-årige Villads blevet stemt videre til finalen, der løber af stablen på lørdag. De to konkurrenter er henholdsvis sanger og violinist. Inden udsendelserne gik i gang var Rune lidt spændt på at skulle spille i fjernsynet, men først og fremmest glædede han sig og sagde blandt andet:

”Jeg holder meget af at spille for andre, og tror det bliver sjovt at komme i tv. Og så er det da ikke helt dårligt at blive udråbt som vidunderbarn"

Som han sidder der i sofaen med sit krøllede hår og benene trukket op under sig, bliver han lidt genert og må ofte slå blikket ned. Men når han sætter sig bag flyglet, og slår på tangenterne sker det med en naturlig autoriet.

”Han er et indlysende klavertalent med stor autoritet og sikkerhed allerede. Ud fra vores første møder mærker jeg allerede hans iver og begavelse. Blandingen af et stort ønske om at udtrykke sig i musik, et super fokus og naturligvis evnen til at kunne øve sig flere timer om dagen giver ham store chancer for en fin musikalsk karriere. Kombinationen af de tre ting viser sig sjældent i så ung en alder,” siger pianisten Katrine Gislinge, der er Runes læremester i programmet.

KD - Rune er klassisk pianist og skal være med i DRs nye serie "Vidunderbørn" Her fotograferet i hjemmet i Randers
KD - Rune er klassisk pianist og skal være med i DRs nye serie "Vidunderbørn" Her fotograferet i hjemmet i Randers Foto: Claus Fisker


 Børnene dyster i lørdagens finale om titlen som årets Vidunderbarn og en præmie på 50.000 kroner til videreudvikling af deres talent.

To faste dommere, dirigenterne Michael Bojesen og Philip Faber, har i hver udsendelse givet deres vurdering af den enkeltes præstation og har hver uge valgt en deltager, der skal gå videre i konkurrencen. Herefter har det været op til seerne via sms at stemme. I den næstsidste udsendelse blev Rune for anden gang "fredet" af dommerne og gik dermed videre til finalen uden først at skulle ud i en sms-afstemning. Hans to konkurrenter er nået til finalen, fordi seerne har stemt dem videre. 
 
For Jan Lagermand Lundme, der er underholdningschef i DR, handler udsendelserne om at formidle den klassiske musik på nye måder.

”Vi ønsker at vise de klassiske kunstarter til hele befolkningen, så både børn og voksne kan blive introduceret til klassisk musik på en ny måde. Nemlig af børn, som er hamrende dygtige og allerede brænder for det klassiske,” siger han.