Når krig gør mænd til gale hunde

Ny dansk roman undersøger de fatale konsekvenser, som det kan få at gå i krig

Når krig gør mænd til gale hunde
Foto: Gyldendal.

Gale hunde er både en betegnelse for mænd i krig og titlen på en ny roman af Irene Pedersen. Tidligere har hun skrevet for børn og unge og skrevet en voksenroman om stalking, der viste hende som en habil skildrer af et aktuelt samfundsproblem og psykologien bag. Omdrejningspunktet denne gang er de fatale konsekvenser af at gå i krig. Mennesker, der har mærket at få civilisationens beskyttende fernis skrællet af og oplevet sig selv og andre forvandlet til, ja, gale hunde, slipper ikke fra det uden men. Det kan danske udsendte soldater tale med om.

Irene Pedersens roman går lidt længere tilbage - til borgerkrigen i Eksjugoslavien fra 1992, hvor danske soldater deltog i den fredsbevarende FN-styrke. Doric er kroat og sammen med sin mor flygtet fra krigen. Vi møder ham i Danmark 20 år senere, hvor han ernærer sig som altmuligmand og passer sin gamle mor. Under et havearbejde hos en tidligere dansk soldat kommer han i snak med Tenna, der er i gang med at lave en dokumentarfilm om sin bror Christian, der mistede livet som FN-udsendt i borgerkrigen. Tenna vil finde ud af hvordan og har som ambition at give et sandt billede af krigen og dens omkostninger.

Derfor vil hun derned at interviewe alle krigens parter. Hun og Doric er blevet kærester, og han overtales modvilligt til at tage med hende tilbage til sit hjemland. De møder både serbere, bosniere og kroater, og for Doric bliver det stadig sværere at bevare afstanden til sit gamle had. For Tenna bliver turen en øjenåbner. Hun får et glimt ind bag Dorics fortrængninger og forstår, at han er flygtet ikke mindst på grund af det, han selv gjorde. Også hendes tidligere så faste meninger om, hvem der er ofre og hvem bødler, udfordres, og hun ser de vanskelige vilkår for tilgivelse, afklaring og upartisk research. Tilbage i Danmark går Dorics liv langsomt i opløsning, moderen formørkes af demens, og Doric af de indeklemte aggressioner, der truer med at tage magten fra ham.

Der er mange historier i romanen: om en søsters kærlighed til sin bror og forsøg på at forstå sit tab, om danske soldater, der dækker over hinanden, om en mor, hvis liv ødelægges af krig og eksil, og endelig hovedhistorien om Dorics krig med sig selv og sin fortid og dermed hans manglende evne til at elske. Måske er der lige lovlig meget på spil og ikke mindst for mange psykologiske pointer, der understreges; men romanen er værd at læse. Solidt komponeret og dokumenteret og med en tiltalende vilje til at vise nuancer.

kultur@k.dk