Når krisen kradser, bliver vi mere kreative i køkkenet

Store kriser fører ofte til små madbudgetter i de private husholdninger, men de kan også føre til helt nye nationale opfattelser af sund kost og retmæssig ernæring. Det viser et blik tilbage i den danske husholdningshistorie

Under Anden Verdenskrig blev der indført rationeringer, som skulle begrænse manglen på kød. Det fik kreativiteten til at blomstre i køkkenerne, hvor man for eksempel blandede det hakkede kød med kogte kartofler. Her er det køen til Johan Bekkers slagterudsalg i Blågaardsgade i København under krigen.
Under Anden Verdenskrig blev der indført rationeringer, som skulle begrænse manglen på kød. Det fik kreativiteten til at blomstre i køkkenerne, hvor man for eksempel blandede det hakkede kød med kogte kartofler. Her er det køen til Johan Bekkers slagterudsalg i Blågaardsgade i København under krigen. . Foto: Kurt Nielsen/Ritzau Scanpix.

Inflationen er tårnhøj, fødevarepriserne er røget i vejret, og samtidig varsles der om en vinter med eksplosivt stigende energipriser. Det kan få nye vinde til at blæse over de danske køkkener, for krisetider påvirker ofte husholdningen og den daglige madlavning.

For nylig viste en rundspørge foretaget af Fagbladet 3F, at 7 ud af 10 ledige 3F-medlemmer sparer på mad og dagligvarer. Af rundspørgen fremgår det blandt andet, at flere undgår at spise varm mad, og at en tredjedel af de ledige svarer, at de ”i høj grad” sparer på mad og dagligvarer.