Prøv avisen

Nazitegn må bruges i tyske computerspil

Computerspillet "Through the Darkest of Times" er det første spil til at blive solgt på det tyske spilmarked, hvor hagekorset optræder. Foto: John Macdougall/Ritzau Scanpix

Nye regler gør det muligt for computerspil, der indeholder hagekors, at blive solgt på det tyske spilmarked.

Hitler uden overskæg. Naziarmbånd uden hagekors. Anden Verdenskrig uden jøder.

Computerspil udgivet i Tyskland har ikke altid lignet dem, der er blevet udgivet og solgt i resten af verden.

Det har nemlig ikke været tilladt at gengive forfatningsstridige symboler som for eksempel hagekorset i computerspil i Tyskland.

Før nu.

Den tyske organisation, der står for vurdering og godkendelse af computer- og videospil, Unterhaltungssoftware Selbskontrolle (USK), har ophævet de regler, der har forbudt brugen af symbolerne.

- Spil, der har et kritisk blik på fortidens begivenheder, kan for første gang få en USK-aldersklassificering, oplyser Elisabeth Secker, administrerende direktør i USK, ifølge nyhedsbureauet AFP.

De tidligere regler har blandt andet betydet, at den tyske udgave af computerspillet "Wolfenstein II: The New Collosus" fik bortcensureret hagekors, og Hitler fik fjernet sit overskæg.

Hovedpersonen Blazkowics jødiske baggrundshistorie var sågar blevet omskrevet.

De nye regler betyder dog ikke, at computerspil får fri adgang til det tyske marked. De skal stadig igennem en godkendelsesproces, men det er en proces, som de tidligere var udelukket fra.

Allerede nu er det første spil efter de nye regler på markedet. "Through the Darkest of Times" er det første spil til at slippe igennem nåleøjet uden censurering af nazisternes æra.

Spillet blev præsenteret i sidste uge ved Gamescom, Europas største messe for interaktive spil og underholdning, i Köln.

Ifølge en af udviklerne af det nye spil har det været et problem med de gamle regler.

- Hitler hed ikke Hitler, men Heiler og havde ikke noget overskæg. Der var heller ikke jøder. Det er problematisk, fordi en hel facet af historien er blevet tysset ned, fortæller Joerg Friedrich ifølge AFP.

Selv om de nye regler fjerner det tabu, der ellers har været omkring nazisymboler, så er det ikke uden bekymringer, at de nu kan bruges.

Tysklands familieminister, Franziska Giffey, mener ikke, at det er en god idé, at symbolerne bliver tilladt i spillene. Giffey påpeger, at tyskerne altid må være bevidste om deres historiske ansvar.

- Vi burde ikke lege med hagekors, siger hun til det tyske mediehus Funke.

Andre mener dog, at folk godt kan adskille spil fra virkelighed.

- Man bliver ikke en nazist, bare fordi man ser et hagekors. Spillere er intelligente, og de kan godt kende forskel, mener Klaus-Peter Sick, historiker ved det samfundsvidenskabelige forskningscenter i Berlin Marc Bloch Centre, til AFP.

/ritzau/