Nissebandens is er smeltet

Kort nyt fra kulturen

Julemandens sommerhus ved Uummannaq. DR-TV optog Julekalenderen Nissebanden ved samme hytte.
Julemandens sommerhus ved Uummannaq. DR-TV optog Julekalenderen Nissebanden ved samme hytte. Foto: Ulrik Bang

Grønfeldt og Katz nomineret til pris

De nationale medlemmer af Bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds Litteraturpris har nomineret en række værker til Nordisk Råds Litteraturpris 2012. Fra Danmark er Vibeke Grønfeldt indstillet for romanen Livliner (Samleren) og Janina Katz for digtsamlingen Skrevet på polsk (Rosinante). Prisvinderen udvælges ved Bedømmelseskomitéens møde i Reykjavik 2012. Præmiesummen udgør 350.000 danske kroner. Læs mere på norden.org/litteraturprisen.

Julekalender med og uden is

Når juleglade børn ser de første afsnit af DR 1s julekalender, Nissebanden i Grønland, er de vidner til noget, som ikke eksisterer længere. Nogle børn ville formentlig blive kede af det, hvis de kendte de barske realiteter. Sandheden er, at den is, hvorpå Puk, Lunte, hr. Mortensen, Skipper, Gemyse og julemanden kørte rundt i hundeslæde, i dag er væk på grund af klimaforandringer. Det skriver 24timer. Da Nissebanden blev optaget omkring den vestgrønlandske by Uummannaq i foråret 1989 for at blive sendt i december samme år, var Uummannaq-fjorden dækket af et tykt og solidt lag is, så langt øjet rakte. /ritzau/

Artiklen fortsætter under annoncen

Holbergmedaljen til Andkjær Olsen

I dag modtager forfatter og digter Ursula Andkjær Olsen Holbergmedaljen 2011. Sammen med medaljen følger en pris på 60.000 kroner, som finansieres af Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Holbergmedaljen uddeles hvert år i forbindelse med Ludvig Holbergs (1684-1754) fødselsdag den 3. december. Den blev indstiftet i 1934 for at hædre en dansk forfatter som en anerkendelse for et litterært eller videnskabeligt værk eller for den pågældendes forfattervirksomhed som helhed (..) under hensyntagen til en vis åndelig forbindelse til Holbergs psyke.

kultur@k.dk