Nobelpristager kritiserer Bibelen i stærke vendinger

Den katolske kirke i Portugal tager til genmæle efter kristendomskritiske udtalelser fra den nobelprisbelønnede forfatter José Saramago

Det er ikke første gang, den kommunistiske forfatter José Saramago rager uklar med den katolske kirke og vækker debat i Portugal. I 1991 udgav han således bogen "Jesusevangeliet", der også mødte stor kritik. --
Det er ikke første gang, den kommunistiske forfatter José Saramago rager uklar med den katolske kirke og vækker debat i Portugal. I 1991 udgav han således bogen "Jesusevangeliet", der også mødte stor kritik. --. Foto: .

Den portugisiske forfatter José Saramago er erklæret ateist og en særdeles åbenmundet en af slagsen. Da han forleden præsenterede sin nye roman, "Cain" ("Kain"), i den lille nordportugisiske by Penafiel, begrænsede han sig således ikke til at sælge sin nye bog, men benyttede sig også af chancen til at gå i rette med både Biblen og Gud. Svaret fra katolske kredse og kirken i Portugal har ikke ladet vente på sig.

– Uden Bibelen ville vi være andre personer, sikkert bedre. Jeg forstår ikke, hvordan det kan være, at Bibelen bruges som åndelig vejledning. Den er fuld af rædsler, incest, forræderi og massakrer, sagde Saramago ifølge den portugisiske avis Diario de Noticias ved præsentationen. Han fortsatte med at kalde Bibelen for "en frygtelig og dyster bog" og en "manual i dårlige skikke".

Ordene føjer mere ved til det bål, han allerede havde tændt med udgivelsen af "Cain", der ifølge forfatteren viser, at "Gud er ikke til at stole på". Saramago ser nemlig Gud som den "intellektuelle bagmand" for Kains drab på broderen Abel.

Den 87-årige forfatter til bøger som "En fortælling om blindhed" og "Historien om Baltasar og Blimunda og den forunderlige Passarola" har dog ved flere lejligheder afvist, at hans nye bog er rettet imod Gud, da denne jo efter hans opfattelse ikke findes. I et nyligt interview med det spanske nyhedsbureau EFE har han efterfølgende betegnet Gud som en menneskelig konstruktion, som vi har gjort os til slaver af.

Med disse udtalelser har den kommunistiske forfatter opbrugt det sidste af den lange snor, han fik ved tildelingen af Nobelprisen i litteratur i 1998. En række katolske personligheder i Portugal har efterfølgende fordømt udtalelserne i de stadig hårdere toner. Talsmanden for den portugisiske bispeforsamling, Manuel Morujão, gik således straks ud for egen regning og kommenterede, at "en forfatter af José Saramagos kaliber burde følge en mere seriøs vej". Han kaldte ydermere udtalelserne for et reklamestunt fra Saramagos side og sagde, at de beviste, at han "ikke forstår Bibelens litterære former, symbolik og budskab".

Det er ikke første gang, den ateistiske forfatter rager uklar med den katolske kirke. I 1991 udgav han bogen "Jesusevangeliet", der blandt andet beskriver den erotiske kærlighed mellem Jesus og Maria Magdalena. Den skabte så megen ravage, at Saramago til sidst forlod Portugal og rejste i frivilligt eksil på Kanarieøerne. Den aldrende forfatter mener dog ikke, at katolikkerne har noget at blive sure over i denne forbindelse, hvor han har kastet sig over Det Gamle Testamente. Han indrømmer imidlertid, at jøderne måske har. Den portugisiske rabiner Elieze du Martino har derfor også svaret, at det jødiske samfund ikke har tænkt sig at hidse sig op over hverken Saramagos skrifter eller nogen andens.

– Saramago er uvidende om Bibelen og dens fortolkningspraksis. Han læser Bibelen overfladisk, tilføjede rabbineren i et interview med portugisiske medier.

mlarsen@kristeligt-dagblad.dk