Nobelprisvinder bygger bro mellem psykologi og økonomi

Richard H. Thaler får nobelpris i økonomi for at undersøge manglende selvkontrols betydning for økonomien.

Adfærdsøkonomi er et spirende forskningsområde takket være årets modtager af Nobelprisen i økonomi, Richard H. Thaler. Han bygger bro mellem psykologi og økonomi, forklarer Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi.
Adfærdsøkonomi er et spirende forskningsområde takket være årets modtager af Nobelprisen i økonomi, Richard H. Thaler. Han bygger bro mellem psykologi og økonomi, forklarer Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi. Foto: /ritzau/AP/Henrik Montgomery

Nobelprisen i økonomi for 2017 går til amerikanske Richard H. Thaler, oplyser Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi.

Han modtager prisen for sit bidrag til adfærdsøkonomi.

Den amerikanske økonom har undersøgt, hvordan menneskers beslutninger og kognitive begrænsninger påvirker de finansielle markeder.

- Han formår at skabe forståelse for psykologien i økonomi, siger videnskabsakademiet på pressemødet mandag.

Helt konkret har Richard H. Thaler set på, hvordan begrænset rationalitet, sociale præferencer og manglende selvkontrol påvirker økonomien.

Menneskets begrænsede rationalitet kommer til udtryk i Thalers teori om mental regnskabsføring, hvor han argumenterer for, hvordan folk forenkler finansielle beslutninger.

Det gør de ved at skabe separate regnskaber i deres sind, hvor der er fokus på den smalle virkning af hver enkelt beslutning frem for den samlede effekt.

Richard H. Thalers forskning i sociale præferencer viser, hvordan forbrugernes retfærdighedsfølelse kan forhindre, at virksomheder hæver priser i perioder med stor efterspørgsel, men ikke i tider med stigende omkostninger.

I den forbindelse har han været med til at udvikle et værktøj til at måle forskellige gruppers holdninger til retfærdighed.

Det tredje område, han har arbejdet med, er manglende selvkontrol.

Han tager udgangspunkt i, hvorfor folk ikke holder deres nytårsforsæt, når han skal forklare, hvorfor mange fejler i langsigtet planlægning.

Mange giver under for fristelser, og det forklarer, hvorfor mange ikke formår at spare op til alderdommen eller leve en sundere livsstil.

- I alt har Richard Thalers bidrag bygget en bro mellem de økonomiske og psykologiske analyser af individuel beslutningstagning, skriver Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi på deres hjemmeside.

Prisen i økonomi er stiftet af Sveriges centralbank i 1968. Den hedder officielt "Sveriges centralbanks pris i økonomisk videnskab til minde om Alfred Nobel".

Den er blevet uddelt årligt siden 1969.

Nobelprisen i økonomi var den sidste af priserne, der skulle uddeles i år. I sidste uge blev der givet nobelpriser inden for emnerne kemi, fysik, medicin, litteratur og fred.

/ritzau/