Nominerede til Nordisk Råds litteraturpris afsløret

I alt er 13 nordiske romaner, noveller og digtsamlinger nominerede til Nordisk Råds litteraturpris. Blandt de nominerede er også to danske forfattere. Vinderen afsløres til oktober

Nordisk Råds Litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk som er skrevet på et af de nordiske sprog. I år er forfatter Helle Helle blandt de nominerede.
Nordisk Råds Litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk som er skrevet på et af de nordiske sprog. I år er forfatter Helle Helle blandt de nominerede. Foto: Leif Tuxen.

De danske forfattere Helle Helle og Jonas Eika er blandt de nordiske forfattere, der i dag blev afsløret som værende blandt de nominerede til Nordisk Råds litteraturpris 2019.

I alt er 13 nordiske romaner, noveller og digtsamlinger nominerede. Foruden Helle Helles roman ”de” (Rosinante) og Jonas Eikas noveller ”Efter Solen” (Basilisk) gælder det finske Marianna Kurttos roman ”Tristania”, finske Lars Sunds ”Där musiken började”, ”Arpaatit qaqortut” af grønlandske Pivinnguaq Mørch, ”Elín, ýmislegt” af islandske Kristín Eiríksdóttir og ”Kóngulær í sýningargluggum” af islandske Kristín Ómarsdóttir.

Fra Norge er digtsamlingen ”Det er berre eit spørsmål om tid” af Eldrid Lunden og ”Jeg lever et liv som ligner deres” af Jan Grue nomineret, og fra det samiske sprogområde er ”Ii dát leat dat eana” af Inga Ravna Eira nomineret.

Fra Sverige er ”Nonsensprinsessans dagbok” af Isabella Nilsson og ”Människan är den vackraste staden” af Sami Said nomineret, og Åland er repræsenteret med ”Det finns inga monster” af Liselott Willén.

Det er de nationale medlemmer i bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds litteraturpris, der har nomineret værkerne. Dette års pristager offentliggøres den 29. oktober i Stockholm. Med prisen følger prisstatuen ”Nordlys” og 350.000 danske kroner.

Nordisk Råds Litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog, samt for det nordiske kulturfællesskab.