Nonnekor rammer tidsånden i en coronatid

Album med franciskansk korsang var det bedst sælgende klassiske debut-album på den britiske hitliste i 2020

23 nonner var den store overraskelse på den klassiske musikscene i Storbritannien sidste år.

Den franciskanske nonneorden The Poor Clares of Arundel messer normalt deres sange uden musikledsagelse, som de har gjort gennem tiderne, i det 800 år gamle kloster i den katolske domkirkeby Arundel ved kysten ud til Den Engelske Kanal. Men sidste år overtalte pladeselskabet Decca nonnerne til ikke alene at indspille deres messende korsang – men tilmed til helt ny musik af de nutidige klassiske komponister James Morgan og Juliette Pochin. Nonnerne synger stadigvæk de klassiske tekster af Sct. Frans, salmer og latinske tekster, men på en baggrund af et mere nutidigt lydbillede.

Deres album udkom tilbage i oktober, hvor nonnerne røg til tops på den klassiske hitliste – og blev der så længe, at albummet ”Light for the World” (Lys i verden), endte med at blive det mest solgte klassiske debutalbum i det forgangne år.

Albummet er blevet hyldet for at skabe en helende stemning, som der i høj grad var brug for i et år, hvor såvel det britiske samfund som store dele af verden lukkede ned på grund af corona.

”Det er en stor glæde at vide, at i disse tider, som er svære for mange, hjælper vores musik folk til at overkomme stress og nervøsitet i dagligdagen,” siger søster Gabriel Davison til radiostationen Classic FM.

”Vi indspillede albummet i klosterets kapel over en periode på flere måneder, hvilket var en stor oplevelse, som vi gik fuldt og helt ind i,” fortsætter hun.

Men ifølge den fremtrædende anmelder af klassisk musik, Michael White, så står nonnerne ikke bag et mesterværk.

”Det er ikke en åbenbaring, og repertoiret er ikke særligt bemærkelsesværdigt. Men de må have noget, for de har taget offentligheden med storm. Og du kan kun glæde dig over, at nonnerne har mødt deres nyfundne plads i søgelyset med en indtagende blanding af forundring, charme og beskedenhed,” skriver han i det klassiske magasin Gramophone.

Berømmelsen og det gode salg af debatalbummet stiger nok ikke nonnerne til hovedet. For de har alle afgivet fattigdomsløftet, og nonneordenen blev tidligere kaldt Order of Poor Ladies (Ordenen for de fattige damer).

På dansk er nonneordenen kendt som Clarisserne, og de holdt til på Skt. Clara Kloster i Roskilde fra 1256 til Reformationen. Herefter blev klosterbygningen overgivet til Københavns Universitet i 1561, hvorefter klosteret blev revet ned og murstenene brugt til byggeriet af Selsø Slot.