Norges nye Edvard Munch-museum bliver kaldt en ”katastrofe”

Milliardmuseum skulle have været af glas, men er blevet opført i aluminium. Norske eksperter kalder resultatet for ”en katastrofe” og ”mislykket”

Det nye Edvard Munch-museum kommer til at koste godt to milliarder danske kroner og vil kunne tage imod 500.000 besøgende om året. Det ligger i centrum af Oslo ved havnen og har den ikoniske operabygning som nabo – men er altså allerede nu en skandale, mener kritikere. –
Det nye Edvard Munch-museum kommer til at koste godt to milliarder danske kroner og vil kunne tage imod 500.000 besøgende om året. Det ligger i centrum af Oslo ved havnen og har den ikoniske operabygning som nabo – men er altså allerede nu en skandale, mener kritikere. – . Foto: Tore Meek/Ritzau Scanpix.

Norges længe ventede, nye Edvard Munch-museum ser ganske enkelt ”skrækkeligt” ud.

Sådan udtaler formanden for den jury, der ellers i 2009 enstemmigt valgte det nuværende museumsprojekt blandt de indsendte forslag, arkitekt Helle Søholt, til den norske avis Aftenposten.

Helle Søholt peger på, at det museum, som er i færd med at blive bygget færdigt i centrum af Oslo og skal stå klart til åbning i 2020, ikke er det samme museum som det, juryen i sin tid valgte.

Oprindeligt skulle det 13 etager høje museums facade have været af glas.

I de norske medier blev bygningen, der er tegnet af det spanske arkitektfirma Abalos & Herreros, omtalt som ”lystårnet”, og netop glasfacaden var afgørende for juryens valg af Abalos & Herreros’ bygning.

I 2011 valgte bygherren, Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, dog at opgive glasfacaden til fordel for en facade af aluminium under henvisning til ”omkostninger, klimakrav og risikovurdering” ifølge den norske Nettavisen.

I dag fremstår museet, der har fået navnet Lambda, derfor mørkere end tiltænkt.

”Jeg er vældigt skuffet over, at man har valgt at forandre en så vigtig del af projektet,” understreger Helle Søholt over for Aftenposten.

Hun vurderer, at juryen slet ikke ville have valgt museet i dets nuværende udformning.

Den danske arkitekt er langtfra ene om sin kritik af det nye Munch-museum, som i de seneste uger har været bredt diskuteret i de norske medier.

Bygningen er trist og dyster, og aluminiumsfacaden reflekterer lyset alt for lidt, fastslår den kendte norske farvedesigner Dagny Thurmann-Moe til det norske mediehus TV 2.

Museet har udviklet sig til præcis den ”katastrofe”, som kritikerne hele tiden har advaret om. Og det var den også blevet med en glasfacade, lyder det fra kunsthistoriker og samfundsdebattør Tommy Sørbø:

”Nu har de tidligere tilhængere af museet også opdaget det og vasker deres hænder,” konstaterer han i Oslos lokalavis VårtOslo.

Lambda er et mislykket projekt, vurderer arkitekt Gaute Brochmann:

”Det er ganske enkelt opsigtsvækkende, hvor enstemmig fordømmelsen er,” konstaterer han i den norske avis Morgenbladet.

Det nye Edvard Munch-museum kommer til at koste godt to milliarder danske kroner og vil kunne tage imod 500.000 besøgende om året.

Det gælder om at fokusere på, hvor ”fantastisk meget bedre” forholdene vil blive for Edvard Munchs værker på det nye museum, fastholder politiker og medlem af Oslos byråds kulturudvalg Rina Mariann Hansen (Arbejderpartiet).

”Jeg er optaget af, at vi ikke fælder dom over det nye Munch-museum, før det faktisk står færdigt, og lyset bliver tændt derinde,” siger hun til norske TV 2.