Nu er det afsløret, hvad dannelse er

Den nye kulturkanon er en tiltrængt demokratisering af dannelsen, mener lektor Hans Hauge fra Aarhus Universitet

Hans Hauge er dr.phil., lektor ved Aarhus Universitet og tidligere formand for Undervisningsministeriets litterære kanonudvalg for gymnasiet. -- Foto: Flemming Jeppesen.
Hans Hauge er dr.phil., lektor ved Aarhus Universitet og tidligere formand for Undervisningsministeriets litterære kanonudvalg for gymnasiet. -- Foto: Flemming Jeppesen.

Brian Mikkelsen sagde i blandt andet i sin velkomsttale, at kanonen er et dannelsesprojekt for hele Danmark. Bliver man et dannet menneske af at følge denne kanon?

– Ja, det mener jeg. Nu er det blevet afsløret, at det er de her ting, man skal kende for at være dannet. Det er ikke længere kun for de særligt privilegerede. Og det kan de i forvejen dannede selvfølgelig ikke lide. De er bange for, at det nu skal blive for let at blive dannet.

Hvad kan vi bruge denne kanon til?

– Som Brian Mikkelsen siger, kan vi bruge den som oplæg til diskussion og til samme form for kulturbevaring som den, museerne varetager. Men listen kan også bruges til afklaring. For indvandrere må det da være rart, at der findes en liste med, hvad de skal vide noget om. At det er J.P. Jacobsen og ikke frikadeller. Desuden kan vi jo bruge den statslige kanon som et alternativ til markedets kanon, som er bestsellerlisten. Ifølge den er det jo Dan Browns bøger, som er dannelse.

Nu er der lagt op til en debat om dansk kunst og kultur. Hvad er det vigtigste at debattere lige nu?

– For det første må man slå fast, at det nu er bevist, at kanonlisten skaber debat. Alle snakker jo om den. Det er lykkedes kulturministeren at tvinge folk til at snakke om noget, de ellers ikke ville have snakket om, nemlig hvilke værker der er de vigtigste.

Hvad er den kunstneriske røde tråd i kanonen?

– Det er en liste, som rummer lidt af hvert, mænd og kvinder, gammelt og nyt. Dermed er den svær for alvor at være uenig med og kritisere.

Hvad er det mest overraskende valg set med dine øjne?

– Der er ingen overraskelser. Som vi havde ventet, og som det altid vil være med en kanon, er vi endt med det, de fleste er enige om har betydning. Hvis jeg skal pege på noget, som efter min mening er overflødigt, er det, at musikudvalget har lavet en ekstra liste for populærmusik. Evergreen behøver ikke figurere på en statslig kanon, for de er netop i forvejen kanoniseret af markedet.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk