Nu kan man se eventyrdigterens hus for sig

475 forslag fra hele verden var der indkommet til idékonkurrencen om et nyt H.C. Andersen-eventyrhus i Odense. Vinderforslagene, der blev afsløret i går, var afdæmpede, men fantasifulde

En af de tre vindere, britiske Leith Kerr, vandt med forslaget ”Paper Cutting House”. Idéen består i opførelsen af det nye eventyrhus som et kæmpestort papirklip placeret i en grøn have. –
En af de tre vindere, britiske Leith Kerr, vandt med forslaget ”Paper Cutting House”. Idéen består i opførelsen af det nye eventyrhus som et kæmpestort papirklip placeret i en grøn have. –. Foto: Have PR.

Aldrig tidligere har en dansk idékonkurrence kunnet mønstre så mange indsendte forslag fra så mange forskellige lande, som det har været tilfældet med idékonkurrencen om det nye H.C. Andersen-eventyrhus i Odense. I alt 475 forslag fra 57 lande har priskomitéen bag konkurrencen modtaget.

I går skulle det på Odense Rådhus afsløres, hvilken idé der skulle arbejdes videre med i det fremtidige projekt, der skal stå færdigt om fem år. Men der var kommet så mange gode idéforslag ind, at der blev udråbt ikke en, men hele tre vindere.

En af de tre, britiske Leith Kerr, vandt med forslaget Paper Cutting House. Hendes idé består i opførelsen af det nye eventyrhus som et kæmpe stort papirklip placeret i en grøn have.

Huset er en fortolkning af det simple papirklip af et lille hus med saddeltag, vinduer og døre. Oprindeligt var Leith Kerrs kendskab til H.C. Andersens eventyr lille, fortalte hun til Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ:
Flere politikere burde læse H.C. Andersen

Jeg troede slet ikke, at jeg vidste særlig meget om H.C. Andersen, men da jeg så begyndte at læse hans eventyr i forbindelse med konkurrencen, kunne jeg genkende flere af dem, fra jeg var barn. Særligt Kejserens nye klæder stod klart. Nu har jeg selv købt flere dvder med hans eventyr til mine to drenge, så de kan lære ham at kende, sagde hun.

De to andre vindere var henholdsvis Rodion Kitaev fra Schweiz samt Øystein Rø, Espen Røyseland og Frederikke Frøhlich fra Norge, der også med stor fantasifuldhed havde ladet sig inspirere af både H.C. Andersens univers og de faktiske omgivelser i Odense bymidte.

Medlem af priskomiteen, arkitekt MAA Signe Cold, pointerede i sin tale, at det var de mere afdæmpede idéforslag, der havde vundet størst opmærksomhed, og at det underspillede på den vis havde udkonkurreret det mere bombastiske.

Johannes Nørregaard Frandsen, professor og centerleder for H.C. Andersen Centret, der ligeledes har siddet med i dommerkomitéen, var glad for konkurrencens udfald og begejstret over, at så mange havde deltaget.

Det siger noget om, hvor stor H.C. Andersen er. Han er nøjagtig lige så stor, som verdenskortet viser. Der har været mange fantastiske forslag meget spektakulære og selvfølgelig også nogle helt urealistiske. Det har ikke været nogen let opgave at skulle sortere fra undervejs, sagde han.