Nu skal det vise sig, om man kan leve af at male

Det er næsten 20 år siden, den sidste gennemgribende undersøgelse af billedkunst kom, i 1998, og siden da har meget ændret sig. Internettet er et vilkår på godt og ondt, så enhver kunstner med respekt for sig selv nu har en hjemmeside, hvor de viser deres værker frem, mens gallerier og gallerister måske spiller en mindre rolle, end de har gjort. Arkivfoto Foto: GUNVALD SEBASTIAN BUUR / POLFOTO

Billedkunstens økonomi er ikke noget, vi ved ret meget om, og det er et stort og uhåndterligt felt.
Trine Bille, lektor på CBS

Der er mangel på viden om billedkunstneres levevilkår og kunstmarkedet generelt. Det skal et nyt stort forskningsprojekt råde bod på og måske danne baggrund for ny lovgivning på området

Det er kendt, at flere af historiens største malere og billedkunstnere levede på en sten og måtte kæmpe for at få tilværelsen til at løbe rundt.

I 1930’erne skabte kunstnere og tænkere også myten om de såkaldte ”bohemer”, nogle, der med vilje lever det frie og fattige kunstnerliv, hævet over noget så småborgerligt som indtægt.

I dag har vi støtteordninger og livsvarige ydelser til kunstnerne fra staten, men hvorvidt man egentlig kan leve af kunst, er stadig et åbent spørgsmål. Og det er ét af de spørgsmål, et nyt, stort forskningsprojekt om billedkunstens økonomi, som netop er skudt i gang, skal være med til at afklare.

Bag forskningsprojektet står institut for ledelse, politik og filosofi på CBS, Copenhagen Business School, og projektet er støttet af Ny Carlsbergfondet, Bikubenfonden og Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst.

Det er næsten 20 år siden, den sidste gennemgribende undersøgelse af området kom, i 1998, og siden da har meget ændret sig. Internettet er et vilkår på godt og ondt, så enhver kunstner med respekt for sig selv nu har en hjemmeside, hvor de viser deres værker

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.