Nu skal hele Danmark synge sammen

I forbindelse med næste uges Spil Dansk-uge er der især fokus på at få mennesker til at synge sammen. Fællessang skaber sammenhold, glæde og eftertænk-somhed i hverdagen, mener arrangørerne

Spil Dansk-ugen er kaldt for Danmarks største musikbegivenhed. Her bliver der sunget ved et tidligere arrangement på kunstmuseet Aros i Aarhus.
Spil Dansk-ugen er kaldt for Danmarks største musikbegivenhed. Her bliver der sunget ved et tidligere arrangement på kunstmuseet Aros i Aarhus. . Foto: Martin Ballund/Scanpix.

Om det er Gasolin's ”Kvinde min” eller Thøger Larsens og Oluf Rings ”Danmark, nu blunder den lyse nat”, betyder mindre. Det vigtigste er for engang skyld ikke indholdet, men formen, når Spil Dansk-ugen i den kommende uge opfordrer danskerne til at bryde ud i fællessang.

Det, der er kaldt for Danmarks største musikbegivenhed, byder i år på mere end 1000 arrangementer over hele landet. Hver fjerde kommune har valgt at støtte aktivt ved at købe en såkaldt kommunepakke. Pakken indeholder blandt andet et fællessangsarrangement under ledelse af en sanger og en pianist.

Derudover opfordrer arrangørerne bag Spil Dansk-ugen alle til at bryde ud i fællessang hvorsomhelst og nårsomhelst. Hvis man ikke lige kan finde på en sang at synge, er der hjælp at hente på organisationens hjemmeside. Her ligger 15 sange serveret med tekster og indspilninger, der kan bruges som akkompagnement. Projektet kaldes Danmarks Fællessang.

”De bedste danske sange, nye som gamle, er en del af vores kulturelle dna. De skaber sammenhold, ligesom musik og fællessang spreder glæde og eftertænksomhed i hverdagen. Danmarks Fællessang vil forhåbentlig inspirere endnu flere til at synge sammen,” siger Ricco Victor, der er leder af Foreningen Spil Dansk.

Ifølge ham er det oplagt at begynde ethvert møde med en sang, ligesom fællessang før skoledagen, fodboldtræningen, yogatimen eller som en start på fredagsbaren kunne være en mulighed for at synge sammen med andre. Ingen anledning er for lille.

Blandt de medvirkende i Spil Dansk-ugen er Rasmus Skov Borring, der har lavet musik til en nyklassiker inden for fællessangsrepertoiret. Hans sang ”Gi' os lyset tilbage” kom ind på en tredjeplads blandt alletiders bedste sange, da DR's P2 i foråret bad lytterne om at stemme. Han siger om Spil Dansk-ugens fokus på fællessang:

”De fleste oplever, at når man begynder at synge gode sange sammen, så har man lyst til at blive ved. Spil Dansk-ugen er vigtig i forhold til, at fællessang bliver udbredt. Fællessang forener os og er på mange måder en modpol til individualiseringen. Der findes ikke mange fællesskaber, hvor præmissen er lighed, men sådan er det i fællessangen. Alle kan synge sammen på tværs af alder og køn, og vi måles ikke på, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Den vigtigste pointe er, at man ikke kan synge fællessang alene, det kan kun lykkes, når flere bidrager.”

Spil Dansk-ugen begynder den 26. oktober og slutter den 1. november. Spil Dansk Foreningen har til formål at udbrede og udvikle dansk musikkultur i bredeste forstand. Ejerkredsen er Dansk Musikerforbund, Dansk Artistforbund, Dansk Musikforlæggerforening, Koda og Danske Populær Autorer.