Nuanceret og klogt billede af Europas store mænd

Den britiske historiker Ian Kershaw har skrevet en fremragende bog om 12 europæiske stats- og regeringslederes personlighed og deres brug af magt

Winston Churchill, Konrad Adenauer, Adolf Hitler, Mikhail Gorbatjov, general Franco og Josef Stalin er alle med i historikeren Ian Kershaws seneste fremstilling af Europas historie.
Winston Churchill, Konrad Adenauer, Adolf Hitler, Mikhail Gorbatjov, general Franco og Josef Stalin er alle med i historikeren Ian Kershaws seneste fremstilling af Europas historie. . Foto: Ritzau Scanpix.

Det var den skotske historiker og filosof, Thomas Carlyle, der i 1800-tallet hævdede, at historiens gang først og fremmest kan tilskrives den store mand, helten, føreren, der stiller sig i spidsen og leder. Det er ikke en teori, den anerkendte britiske historiker Ian Kershaw abonnerer på i sin nye bog, ”Personlighed og magt. De mennesker, som byggede og ødelagde det moderne Europa”. Bogen tegner et anderledes nuanceret og indsigtsfuldt billede af 12 europæiske stats- og regeringslederes udøvelse af magt, og hvordan denne magt forandrede Europa i det 20. århundrede.

Persongalleriet består af seks diktatorer (Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini, Franco og Tito) og fem demokratiske ledere (Churchill, de Gaulle, Adenauer, Thatcher og Kohl). Og så er der Gorbatjov, som kom til magten i det sovjetiske totalitære system, som han endte med at opløse i forsøget på at revitalisere Sovjetunionen og gøre Rusland og sovjetstaterne mere demokratiske.