Nuets evindelige fylde

Bøger: Eckhart Tolles »Nuets kraft« er en uomgængelig bog om den ydre og indre verden

Indrømmet. Der sker en vis sortering, når bøger skal anmeldes inden for området den nye spiritualitet. Både hos mig som anmelder og hos redaktionen i København. Nogle gange kan et hurtigt kig på titlen være nok til at man siger: »Det er vist ikke rigtig noget.« Men det kan altså også gå for hurtigt, og det må det have gjort sidste år, da Eckhart Tolles første bog udkom. Titlen »Nuets kraft. Nøglen til pesonlig frigørelse« gav ikke en billet til anmelderens bord, og det var en stor fejl. For min nylige læsning af »Nuets kraft« og den netop udkomne bog »Lev i Nuets kraft. Meditationer og øvelser« har overbevist mig om, at de hører til blandt de seneste års væsentligste bøger inden for genren den nye spiritualitet.

»Nuets kraft« er, bortset fra et par tåbelige forord af amerikanske new age-guruer, en bog af en ny og helt anderledes karakter end det meste af den øvrige new age-litteratur. Kort sagt er bogens udsagn, at Nuet er alt, hvad der er. Al smerte, alle tanker og hele ens personlige identitet er resultat af, at man ikke er tilstede i øjeblikket. I Nuet opløses tilværelsen. Ikke i et intet, men i en fylde.

Kender man til østlige religiøse forestillinger, er der klare paralleller til den hinduistiske advaita-vedanta- tradition udtrykt ved guruen Ramana Maharshi samt til den buddhistiske zen-tradition. Alligevel er Eckhart Tolle anderledes.

»Nuets kraft« kom til ham som 29-årig spontant efter længere tids depression. Oplevelsen af, at hans personlighed blev opløst i Nuet, medførte en intens, altomfattende lykke og kastede ham ud i et par år tilbragt alene på bænke og i parker. Folk begyndte at opsøge ham, fordi de følte, at han havde »noget«, og lidt efter lidt blev han åndelig vejleder. I 1997 skrev han sin første bog, og den blev i løbet af tre-fire år oversat til 15 sprog. Eckhart Tolle var fra at være en canadisk original blevet en international spirituel lærer i verdensklasse.

Det nye i Tolles bøger er, at han afviser den traditionelle new age-tænkning, der er præget af begrebet udvikling. Tanken om, at man igennem personlig udvikling kan bevæge sig hen imod et højere mål, afviser Tolle som en illusion. For det eneste, der er, er Nuet. Derfor er det en flugt at leve i fortidens problemer eller fremtidens forhåbentlige per- fektion. Hvert øjeblik er, hvad det er. Det gælder også for hver enkelt menneskes liv.

Almindeligvis identificerer vi os med vores tanker og følelser. Og er der smerte i tilværelsen, vil det efterlade et mærke i vores krop og sind. Det kalder Tolle for smerte-kroppen. For Tolle er sindets og kroppens fokus på fortiden ensbetydende med, at vi bliver trukket bort fra Nuets kraft. Er man tilstede i Nuet, holder man evigheden i sig, og derfor skriver Tolle, at »livets hemmelighed er at »dø før du dør«, - og at opdage at der ikke findes nogen død«.

Tolles bog er blevet meget populær blandt mange, der interesserer sig for den nye spiritualitet. Efter år med selvopdagelse har de måske oplevelsen af, at de egentlig ikke har bevæget sig nærmere et ukompliceret åndeligt liv, og derfor ser de hos Tolle en mulig løsning. Det gælder om at få opmærksomhed rettet mod hvert øjeblik i en balance mellem oplevelsen af den ydre og indre verden.

Efter bogen »Nuets kraft« rejste der sig tilsyneladende et udbredt ønske blandt læserne for at få vejledning i, hvordan man træner Nuets opmærksomhed. Derfor kom bogen »Lev i Nuets kraft«, som netop er oversat til dansk på Borgens Forlag.

Håber man på konkrete anvisninger og en vej til oplysning i Nuet, bliver man skuffet. For »Lev i Nuets kraft« er som den første bog, »Nuets kraft«, meget åben i sin form. Opmærksomhed er nøglen til Nuet, og i dets kølvand opstår skønhed og kærlighed.

Begge bøger er absolut anbefalelsesværdige, og er man specielt interesseret i new age og ny åndelighed, er bøgerne svære at komme uden om. Selv om det desværre lykkedes mig indtil for nylig.

Eckhart Tolle: Nuets kraft. Nøglen til personlig frigørelse. Borgen.

Eckhart Tolle: Lev i Nuets kraft. Meditation og øvelser. 152 sider. 129 kr. Borgen.

kultur@kristeligt-dagblad.dk