Nutidig kunst fra Grønland

Grønlandsk kunstnersammenslutning fejrer sit 15-års-jubilæum med udstilling i Bryggen i København

Naja Rosing-Asvid, som vil være kendt af flere for sin medvirken i den grønlandske film "Tukuma", kan på udstillingen opleves som billedkunstner.
Naja Rosing-Asvid, som vil være kendt af flere for sin medvirken i den grønlandske film "Tukuma", kan på udstillingen opleves som billedkunstner. Foto: Leif Tuxen.

Der venter de besøgende et spændende indblik i nutidig grønlandsk kunst i Nordatlantens Brygge i København. Kunstnersammenslutningen KIMIK har ladet sin jubilæumsudstilling passere København på vejen fra Nuuk til Paris.

11 af sammenslutningens 20 medlemmer bidrager til udstillingen, der har det grønlandske ord "Sila" som overskrift. Som mange andre ord i Grønland er betydningen af "Sila" vidtfavnende, og det kan ses på de 40 forskellige værker på udstillingen.

Blandt de mange betydninger af det grønlandske ord "Sila" er universet og verden, fornuft og bevidsthed, men også vejret kan omfattes af ordet, som desuden kan betyde "udenfor" i modsætning til at være inde.

Resultatet er en række værker med direkte eller indirekte referencer til menneskets skæbne og eksistens, klimaforandringer og selve sila-begrebets mangfoldighed, ligesom kunstnernes kulturelle ophav også afspejles i udstillingen. Blandt deltagerne er både nye, unge kunstnere og etablerede kulturpersonligheder som blandt andre Aka Høegh. Naja Rosing-Asvid, som vil være kendt af flere for sin medvirken i den grønlandske film "Tukuma", kan på udstillingen opleves som billedkunstner.

kiil@k.dk