Ny afsløring: Superforskeren Inge Lehmann blev bremset af sin far

Inden Inge Lehmann blev berømt som opdager af Jordens indre kerne, satte faderen en stopper for hendes universitetskarriere på grund af hendes køn, konkluderer forsker ud fra privat brevveksling fra 1912

Inge Lehmann (tv.) blev i 2017 æret med en skulptur (th.) på Frue Plads ud for Københavns Universitet.
Inge Lehmann (tv.) blev i 2017 æret med en skulptur (th.) på Frue Plads ud for Københavns Universitet. Foto: Niels Bohr Instituttet, Ny Carlsberg Fondet .

I marts 1912 skrev psykologen Alfred Lehmann et brev til sin unge datter, som på daværende tidspunkt studerede matematik ved det berømte universitet i Cambridge i Storbritannien. Datterens intellektuelle begavelse fejlede ikke noget, men alligevel rådede faderen hende til at stoppe sin akademiske karriere, fordi hun efter hans opfattelse som kvinde manglede den udholdenhed, som det krævede at få en kandidatgrad.

Senere samme år fik datteren et sammenbrud, og der skulle gå en rum tid, før hun vendte tilbage til den akademiske verden. Dette forhindrede imidlertid ikke, at Inge Lehmann, som døde som 104-årig i 1993, i dag anerkendes som en af det 20. århundredes helt store danske forskere for sine resultater inden for seismologi, herunder hendes opdagelse af Jordens indre kerne i 1936.