Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Ny biografi angriber tysk filosofs nazi-fortid

Martin Heidegger. -- Foto: Arkivfoto

Fransk forfatter argumenterer for, at værker af den tyske filosof og nazist Martin Heidegger skal klassificeres som 'nazismens historie' i stedet for 'filosofi'

Filosoffen Martin Heidegger er en af de vigtigste kulturpersonligheder i Tyskland i det 20. århundrede. Han er også en af de mest omdiskuterede, fordi han allerede i 1933 blev medlem af nazistpartiet og livet igennem ikke tog afstand fra nazismen.

Debatten om Heideggers politiske holdninger og deres mulige forbindelse til hans eksistens-tænkning har tidligere vakt stor debat i Europa.

Men nu kommer debatten til USA i forbindelse med den nye biografi "Heidegger: The Introduction of Nazism into Philosophy" (Heidegger: Introduktionen af nazisme i filosofi).

Heri fører den franske forfatter Emmanuel Faye nye beviser for dybden af Martin Heideggers velkendte nazisme og argumenterer for, at hans værker ikke længere bør klassificeres som "filosofi", men i stedet flyttes til kategorien "nazismens historie".

Konsekvenser
Bogen er det hidtil mest bidske angreb på den indflydelsesrige Martin Heidegger (1889-1976), og hvis dens argumenter vinder fodfæste, vil det have konsekvenser for filosofifaget både i USA og i Europa, hvor fagfolk inden for adskillige discipliner kan blive tvunget til at genoverveje deres brug af den berømmede tænkers teorier.

Heideggers kritik af moderne vestlig civilisation har påvirket fag som teologi, arkitektur, psykologi og litteratur.

Ifølge Emmanuel Faye, der er lektor ved Université de Paris, er Martin Heideggers fascistiske, antisemitiske og racistiske idéer vævet så tæt ind i hans teorier, at hans værker og de mange fag-felter, der bygger på dem, bør granskes på ny for at undgå, at de spreder farlige idéer om eksempelvis racerenhed, antihumanisme og statens forrang over individet. Fayes argumenter bygger hoved-sageligt på hidtil upublicerede uddrag af Heideggers forelæsninger.

Lidenskabelig debat
Selvom den engelske oversættelse af Emmanuel Fayes polemiske bog, der udkom på fransk i 2005, dårligt nok har ramt hylderne, så har den ifølge avisen New York Times for længst genåbnet en lidenskabelig debat.

I et essay i fagtidsskriftet The Chronicle Review kalder Carlin Romano eksempelvis Heidegger for en "svindler", der "bizart forgudes af følgesvende selv i dag". Essayet med titlen "Heil Heidegger!" har skabt en intens onlinedebat, der har bredt sig til andre medier, hvor flere kommentatorer afviser den præmis, at filosoffen Heidegger er uadskillelig fra nazisten Heidegger. I online-udgaven af magasinet The National Review skriver kritikeren Damon Linkter eksempelvis, at det er "absurd" at "implicere hele Heideggers filosofiske skriftsamling".
Martin Heidegger blev medlem af nazistpartiet i 1933, da han blev udnævnt til rektor for universitetet i Freiburg, hvor han afskedigede alle jødiske professorer. Efter Anden Verdenskrigs afslutning fik han som del af "afnazificeringen" af det tyske samfund undervisningsforbud af den franske besættelsesmagt, men samtidig voksede hans indflydelse i takt med, at eksistentialismen kom på mode.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk