Ny bog skaber uenighed om Kierkegaards død

Den danske forfatter og filosof Søren Kierkegaard døde som 42-årig efter kort tids sygdom. Dødsårsagen har været genstand for megen debat blandt forskere, og nu udkommer en bog, som skaber fornyet uenighed om Kierkegaards sygdom og død

Søren Kierkegaards dødsårsag har hidtil været ukendt, da lægen ikke hæftede en bestemt sygdom på sygejournalen. Men nu har filosof og mag.art. Jens Staubrand et bud. Han mener nemlig, det er tuberkulose.
Søren Kierkegaards dødsårsag har hidtil været ukendt, da lægen ikke hæftede en bestemt sygdom på sygejournalen. Men nu har filosof og mag.art. Jens Staubrand et bud. Han mener nemlig, det er tuberkulose. . Foto: Ritzau Scanpix.

På Det Kongelige Frederiks Hospital lå en spinkel mand og hostede. Året var 1855, og udenfor drev det københavnske efterår forbi. På den stille enestue lå Søren Aabye Kierkegaard, og han mærkede, hvordan døden sad i hans krop. I flere uger havde han lidt af en anstrengende, blodig hoste, som havde været både smertefuld og skræmmende. Pludselig under en spadseretur i Københavns gader faldt han om.

Kierkegaard døde uden man fandt årsag

Han tænkte, at han hellere måtte lade sig indlægge til nærmere undersøgelse. Kierkegaard havde arbejdet hårdt med udgivelsen af en serie flyveblade kaldet "Øieblikket", og han pegede på, at arbejdet udmattede ham fatalt.

Han var ret sikker på, at døden snart ville komme, og det havde han også sagt til lægen, som skrev det ind i sygejournalen. Men han ville ikke synke passivt hen, og han deltog aktivt i sin behandling.

Desværre svigtede benene lidt efter lidt, og allerede efter få dage var han så plaget af den ukendte sygdom, at han forblev i sengen, hvor en vågekone holdt øje med ham. Efter fem uger på hospitalet døde Kierkegaard, uden at lægerne fandt ud af, hvad han var blevet syg af og dermed, hvad han døde af.

Sådan var de sidste dage i filosoffen og forfatteren Søren Kierkegaards liv. Han døde 42 år gammel efter knap otte ugers sygdom.

Uenighed om dødsårsag

Dødsårsagen har hidtil været ukendt, da lægen ikke hæftede en bestemt sygdom på sygejournalen. Men nu har filosof og mag.art. Jens Staubrand et bud. Han har gransket Kierkegaards 150 år gamle sygejournal og udgiver i denne uge bogen "Søren Kierkegaards sygdom og død", hvor han systematisk gennemgår de fem uger, Kierkegaard lå på hospitalet. Jens Staubrand kommer frem til, at Kierkegaard døde af tuberkulose:

Jeg mener, det er et meget pålideligt bud. Jeg har haft kontakt til en lang række læger, som har hjulpet mig med at analysere journalen. Men det mest interessante er i virkeligheden, at det viser, at han kæmpede for sit liv. Der er en myte om, at han indlagde sig selv, fordi han ønskede at dø. Men journalen viser, at han var klar i hovedet til det sidste. Han var ikke manisk eller sindssyg. Han var blevet smittet med tuberkulose, siger Jens Staubrand.

Det er Niels Jørgen Cappelørn dog ikke enig i. Direktøren for Søren Kierkegaard Forskningscenteret mener ikke, at tuberkulosen blev forfatterens banemand.

Jeg er bange for, at jeg ikke fæster lid til konklusionen. En sådan teori kræver, at overvejelserne ikke beror på spekulationer, men er baseret på grundig, medicinsk forskning. Indtil videre er jeg ikke stødt på en mere overbevisende forklaring end den, der siger, at Kierkegaard døde af en sjælden virusbetinget rygmarvslidelse, siger Niels Jørgen Cappelørn.

Gennem de seneste 30 år har forskere hyppigt debatteret, hvad Kierkegaard døde af. Hvorvidt det var tuberkulose, en virus eller anden sygdom, finder Niels Jørgen Cappelørn dog mindre vigtigt i fortællingen om Kierke

At kende dødsårsagen bidrager ikke til større forståelse af hans tanker og ideer. Ud fra en biografisk synsvinkel er det selvfølgelig endnu en brik til puslespillet om hans liv, men det hører ikke til blandt de vigtigste oplysninger, siger han.

"Søren Kierkegaards sygdom og død" af Jens Staubrand er udkommet på forlaget Søren Kierkegaard Kulturproduktion.

barslev@kristeligt-dagblad.dk