Ny cd er en fin anledning til at opleve komponist Joseph Haydns skønne opus 76

The London Haydn Quartet lever op til sit navn som Haydn-specialister, der har turneret over hele kloden

Ny cd er en fin anledning til at opleve komponist Joseph Haydns skønne opus 76

Joseph Haydn anses med føje som den komponist, der opfandt strygekvartetten i dens (wiener-)klassiske form. Hans værker i denne genre er også for musikelskere i det 21. århundrede en stor kilde til glæde. Med hans opus 76 får man hele seks af slagsen på en ny dobbelt-cd fra pladeselskabet Hyperion. På den første skive gælder det nummer en, tre og fem fra denne samling, og på den anden får man nummer to, fire og seks. Og de ulige og lige ... de er lige mesterlige.

Kvartetternes holdbarhed og yndest er også kommet til udtryk ved, at en del af dem har fået ”kælenavne”. Mest berømt er nok nummer tre i C-dur, der kaldes Kejser-kvartetten efter den gamle kejserhymne ”Gott erhalte Franz den Kaiser”, som Haydn selv havde komponeret, og som udgør temaet for variationerne i den smukke andensats. Den blev senere Tysklands nationalmelodi med teksten ”Deutschland, Deutschland über alles”, men i dag bruges kun det tredje vers, der begynder med ”Einigkeit und Recht und Freiheit”. Haydns strygekvartet hørte til i en verden, hvor skønhed opstod ud af harmoni og ligevægt, dengang forstået som den naturlige orden, hvor kejseren var øverst, og hvor en komponist – uanset at der var tale om en musiker af Haydns format – stod langt under ham.

The London Haydn Quartet, der består af violinisterne Catherine Manson og Michael Gurevich, bratschisten John Crockatt samt cellisten Jonathan Manson, lever op til sit navn som Haydn-specialister, der har turneret over hele kloden, så denne udgivelse kan være en fin anledning til at opleve det skønne opus 76.

Den 19. marts i år fyldte Færøernes førende komponist Sunleif Rasmussen 60 år. Der var egentlig planlagt forskellige koncertoplevelser, men corona-omstændighederne forhindrede muligheden for at opleve musikken i dens rette element som en fælles oplevelse med glade og lydhøre mennesker.

Sunleif Rasmussen har de seneste 15 år udforsket blokfløjtens klangmuligheder i forskellige sammenhænge. Nu har pladeselskabet Our Recordings på et nyt album udvalgt fem værker, der giver et godt billede af både komponisten selv og det instrument, hvis muligheder det vil være overfladisk at underkende. Den berømte blokfløjtenist Michala Petri, der danner par med Rasmussen, er hovedpersonen, idet værkerne er tilegnet hende og logisk nok også bliver spillet af hende.

Vi hører først ”Flow”, skrevet for blokfløjte og strygetrio, og efterfølgende et værk med den korte titel ”I”, skrevet over et digt af Inger Christensen og udsat for blokfløjte og kammerkor. Teksten er gengivet på engelsk i den medfølgende booklet. I det tredje værk går blokfløjten solo. Titlen ”Sorrow and Joy Fantasy” refererer til den kendte Kingo-salme ”Sorrig og glæde”. I løbet af de 10 minutter, ”Sorrow and Joy Fantasy” varer, kommer den virkelig godt rundt om den højt skattede melodi. Det er mit yndlingsnummer på denne udgivelse.

I ”Winter Echos” ledsages Petri af 13 strygere fra Laplands Kammerorkester, mens den samme rolle i ”Territorial Songs” dækkes af Aalborg Symfoniorkester, dirigeret af Henrik Vagn Christensen. Med en spilletid på plus 72 minutter giver denne cd et godt indblik i både blokfløjtens og Sunleif Rasmussens verden – søgende, stundom eksperimenterende og stedse spændende toner.