Ny chef for nationalscenen varsler nye teatertider

DRs kulturdirektør, Morten Hesseldahl, skal stå i spidsen for Det Kongelige Teater. At den tidligere forlagsmand ingen erfaring har med teater, er en fordel, vurderer teaterkritiker

Morten Hesseldahl har mange års erfaring som leder i forlagsbranchen og senest som kulturdirektør i DR. Nu skal han sikre flere publikummer til Det Kongelige Teater. I går blev han præsenteret som ny teaterdirektør af Det Kongelige Teaters bestyrelsesformand, Stine Bosse. –
Morten Hesseldahl har mange års erfaring som leder i forlagsbranchen og senest som kulturdirektør i DR. Nu skal han sikre flere publikummer til Det Kongelige Teater. I går blev han præsenteret som ny teaterdirektør af Det Kongelige Teaters bestyrelsesformand, Stine Bosse. –. Foto: .

Morten Hesseldahl har udgivet bøger, skrevet romaner, været chef for en avis og flere forlag og har stiftet en tænketank. De seneste fire år har han stået på mål for kritik af Danmarks Radios kulturdækning. Nu skifter den 50-årige kulturdirektør igen branche og bliver ny teaterchef på Det Kongelige Teater.

Det blev offentliggjort i går ved et pressemøde i Skuespilhuset, hvor teatrets bestyrelsesformand kunne præsentere den nye mand ved roret for den store kulturinstitution.

Han repræsenterer præcis det ledelsesmæssige generationsskifte, som vi i bestyrelsen har ønsket med denne udnævnelse, lød det fra Stine Bosse.

Posten som teaterchef har været ledig, siden den forhenværende chef, Erik Jacobsen, med kort varsel blev fyret i november sidste år. Erik Jacobsen havde ellers fået vendt en økonomisk krise på teatret, men er i løbet af sine seks år i stolen blevet kritiseret for sin måde at styre teatret på. Han drev det, som var det et ministerium, uden forståelse for det kunstneriske, lød kritikken blandt andet. Under hans ledelse kom en fyringsrunde i 2012, en opsigelse fra en operachef og en stor sag om kokainmisbrug i ballettruppen.

LÆS OGSÅ: Det Kongelige Teater får ny chef fra DR

Udnævnelsen af Morten Hesseldahl viser, at man har ønsket en dannet, pragmatisk og kreativt tænkende leder, der skal sikre, at flere danskere kommer ind i de kongelige teatersale.

Jeg har en masse idéer om, hvor Det Kongelige Teater skal bevæge sig hen. Teatret skal, ligesom alle store kulturinstitutioner i disse år, geares til nye tider og være attraktivt for et moderne publikum. Det må gerne være elitær kunst, men aldrig arrogant kunst, sagde Morten Hesseldahl i forbindelse med udnævnelsen.

Han er et godt valg, mener teaterkritiker Rikke Rottensten, som tidligere har kritiseret Det Kongelige Teater for ikke at gøre nok for at trække nye grupper ind i salene.

At han ikke har erfaring med teater, ser hun kun som en fordel.

Alle har en mening om teatret, som er det tætteste, man kommer på public service i teaterverdenen. Han kommer med en god ballast og tilgang, der har været savnet på teatret, og vil nok ikke negligere nogle kunstarter frem for andre. Han er i stand til at håndtere mange kunstneriske interesser på én gang, og så har han selv en god kulturforståelse, siger Rikke Rottensten.

Hun vurderer, at Hesseldahl tør tage udfordringen op og foretage en kreativ satsning for at få nye og yngre grupper ind, uden at det rammer de loyale publikummer.

I DR har Morten Hesseldahl forsøgt at få udbredt litteraturdækningen på flere kanaler og har løbende markeret sig i kulturdebatten, senest med en skarp kritik af bogbranchens ifølge ham trættende klagesang over dårlige tider.

Han er uddannet grafonom fra Den Grafiske Højskole og blev i 1997 cand.phil. i filosofi fra Københavns Universitet. Han har efterfølgende studeret ledelse ved Handelshøjskolen i København, CBS, og i New York.

Morten Hesseldahl var medstifter af den borgerlige tænketank Cepos og har været administrerende direktør på Dagbladet Information og for Bonnier Forlagene. Han har været redaktør på Høst & Søn og Hans Reitzels Forlag, i Gyldendal samt formand for Det Danske Filminstitut. Hesseldahl har skrevet flere romaner.

Morten Hesseldahl tiltræder som teaterchef senest den 1. juni.