Ny film stiller det svære spørgsmål: Kan tvivlen tage livet af troen?

Katrine Brocks spillefilmsdebuterer med det religiøst farvede drama "Den store stilhed" om en novices møde med alt det, hun ønsker at holde uden for klostrets mure

Kristine Kujath Thorp spiller novicen Alma, der indtræder i en nonneorden for at slippe sin fortid. Men den indhenter hende i skikkelsen af hendes bror, som konfronterer den spirende nonne med alt det, hun er flygtet fra.
Kristine Kujath Thorp spiller novicen Alma, der indtræder i en nonneorden for at slippe sin fortid. Men den indhenter hende i skikkelsen af hendes bror, som konfronterer den spirende nonne med alt det, hun er flygtet fra. Foto: Mia Mai Dengsø Graabæk.

Der findes skelsættende valg i livet, hvor eksistensen spidser til. Sådanne valg kan skildres på mange lokaliteter, men få er mere effektive i vores kulturkreds end klostret. Det øjeblik, hvor ordensløftet afgives, og en kvinde eller en mand vier sit liv til Gud og Kristus frem for noget andet, er anskueligt på en ekstrem tydelig måde. Netop fordi valget samtidig er et fravalg af alt det, de fleste af os andre lever for: familie og børn, kæreste, karriere og nogle behagelige materielle rammer om tilværelsen.

Katrine Brocks skildrer i sin spillefilmsdebut ”Den store stilhed” et sådant valg inden for et katolsk nonneklosters mure. Den unge kvinde Alma – navnet betyder den godgørende – følges som novice i de såkaldte ”besindelsesdage”, op til hun skal afgive ordensløftet og blive nonne blandt de andre søstre inden for murene.