CD med Sonning-prisvinderen
★★★★★☆

Fredag den 7. oktober kunne man i DR Koncerthuset opleve den franske pianist Pierre-Laurent Aimard i et program i anledning af, at han havde fået tildelt den prestigefyldte Sonnings Musikpris. Ved den lejlighed viste han sin musikalske alsidighed og sin stamina – han var i fuldt vigør både før og efter pausen.
Nu kan man høre ham på en ny cd, hvor han, sammen med en anden glimrende pianist, serbiske Tamara Stefanovich, der med base i Berlin optræder på mange scener rundt omkring i verden, spiller fire forskellige værker. Hovedværket er så ubetinget ”Visions de l’Amen”, der har en varighed på over 50 minutter og er komponeret af Aimards landsmand Olivier Messiaen (1908-1992), hvis store lidenskab i øvrigt var fuglenes verden. Den har han på forskellig vis inddraget i sine kompositioner.
Den nye skive, der er udgivet af pladeselskabet Pentatone, rummer tre andre stykker for to klaverer, alle betydeligt kortere end Messiaen-stykket: ”Carillon Nocturne”, skrevet af den rumænsk-franske pianist George Enescu (1881-1955), ”Prayer Bell Sketch” af Oliver Knussen (1952-2018) samt ”Clock IV” af Harrison Birtwistle (1934-2022). Begge de sidstnævnte er anerkendte britiske komponister.
En spændende cd, der også udmærker sig ved et fint lille teksthæfte.
Visions – Tamara Stefanovic & Pierre-Laurant Aimard – Pentatone – PTC 5186 957
Beethoven fører lytteren ind i smult vande
★★★★☆☆

En ny cd med Bayerisches Staatsorchester, der udgiver musik på sit eget plademærke, har et noget besynderligt indhold. Først præsenterer man et stykke af den australske komponist Brett Dean (f. 1961). Titlen er ”Testament – Music for Orchestra”, men angiveligt bygger denne musik på et andet stykke med samme titel, blot skrevet for 12 bratscher. At man kan vente sig lidt af hvert, fremgår af de uhyre mange satsbetegnelser, for talrige til at opliste her, selvom varigheden er mindre end 14 minutter, men heftigheden fremgår af ord som ”aggressivt”, ”brutalt”, ”voldsomt” og ”råt”, og i dette tilfælde lover man ikke for meget.
Men med Beethovens symfoni nr. 2 i D-dur fører man lytteren ind i smult vande. Den blev komponeret i de første to år af 1800-tallet, i den periode, hvor han skrev sit berømte Heiligenstadt-testamente – et af musikhistoriens mest spændende dokumenter, et bevis på hans stærke bevidsthed om sin kunst og dens værdi for eftertiden. Denne symfoni er et lyst og livsbekræftende værk, og de dygtige musikere fra München-orkestret, dirigeret med stort overblik af Vladimir Jurowski, yder det fuld retfærdighed med et så energisk spil, at man ligefrem kan fornemme den unge Beethoven komme buldrende.
Beethoven: Symfoni nr. 2 i D-dur, Bayerisches Staatsorchester, dirigent: Vladimir Jurowski, liveoptagelse fra oktober 2020