Prøv avisen

Ny Knausgård-roman får blandet modtagelse i hjemlandet

”Desværre bliver bogen ikke så stærk, som jeg skulle ønske (“) Rammen er gribende, men metoden bliver gennemskuelig og lidt insisterende, mens refleksionerne varierer i originalitet,” skriver avisen Vårt Land om Karl Ove Knausgårds nye bog. Foto: Henrik Montgomery / TT

Den norske forfatters længe ventede bog om livets begyndelse deler vandene blandt hjemlandets anmeldere

Fire år efter udgivelsen af den seneste bog i ”Min kamp”-serien landede Karl Ove Knausgårds ”Om høsten” på boghylderne i Norge i lørdags.

Men mens kritikere verden over har stået i kø for at rose nordmandens tidligere værker, er modtagelsen noget mere blandet i denne omgang.

Romanen er bygget op af 60 små tekster, hvor hovedpersonen forsøger at vise verden til sin endnu ufødte datter. Temaerne er en blanding af det konkrete som fugletræk og fingre og følelseslivets ensomhed og erfaringer.

Avisen Vårt Land skriver, at det er et sympatisk projekt at vise glæde over verdens storhed, men også, at det af og til er kedelig læsning.

”Desværre bliver bogen ikke så stærk, som jeg skulle ønske (“) Rammen er gribende, men metoden bliver gennemskuelig og lidt insisterende, mens refleksionerne varierer i originalitet,” lyder det.

I Dagbladet er dommen også kritisk, hvor Fredrik Wandrup mener, at den bedste passage i ”Om høsten” er slutningen, hvor Knausgård skriver:

”At se ind i øjnene på den, du elsker - når kærligheden er på sit stærkeste - tilhører den største lykke.”

”Det er smukt, men bortset fra det savner jeg romanforfatteren og digteren. Ham, der før 'Min kamp'-serien leverede to af de væsentligste romaner de seneste 20 år. Hvad blev der af ham?”, spørger Wandrup med henvisning til ”Ute av verden” og ”En tid for alt”.

I Aftenposten er anmeldelsen også kritisk, hvor verdensstjernen kritiseres for alenlange sætninger og bombastiske påstande, men der er også ros.

”Knausgård er på sit allerbedste, når han formår at skabe talende, poetiske billeder af hverdagens fænomener. Fra nu af vil jeg altid tænke på takker på et tårn, når jeg tænker på børns første tænder,” lyder det.

I Dagens Næringsliv er anmeldelsen positiv, hvor forfatteren roses for detaljerigdom.

”Knausgårds ekspansive præcision fungerer også på små flader og vækker den afgørende intensitet i et forfatterskab, der indtil nu har søgt mere mod rå nerve,” skriver Susanne Hiorth.

”Om høsten” er første del af en serie af fire romaner med udgangspunkt i årstiderne. ”Om vinteren” udkommer til november.