Prøv avisen

Ny krimi om dødens etik

Organhandel er et område med mange etiske aspekter, som der er streng lovgivning omkring. Emnet er uhyggeligt aktuelt og er også temaet i Elsebeth Egholms nye kriminalroman. – Foto: Paulo Whitaker.

Elsebeth Egholm er uhyggelig aktuel i sin nye kriminalroman "Liv og legeme"

En ung kvinde bliver fundet myrdet ved Stadion i Århus. Som en slaskedukke sidder hun lænet op ad en bil. Hendes øjne er stukket ud, knoglerne i hendes ben er fjernet og erstattet med pvc-rør, og i munden har hun et glasøje.

Kriminalreporter Dicte Svendsen er på gerningsstedet før politiet. Som alle gode journalister har hun held i sprøjten og får fingre i en mobiltelefon, som tilhører en lille pige, der fandt det maltrakterede lig sammen med sin mor. På mobilen er en optagelse af et støvleklædt ben i buskene bag den døde kvinde. Tilhører manden med Doc Martens-støvlen det højreekstremistiske miljø i Århus? Og hvad har de med mordet at gøre? Er det begået af en seriemorder med sygelig hang til ritualer? Eller er der tale om en politisk motiveret drabsmand, der opererer i hele Europa?

Elsebeth Egholm, der er en af Danmarks mest læste kriminalforfattere, har i sin nye roman, "Liv og legeme", den femte selvstændige i serien med Dicte Svendsen som heltinde, fat i et uhyggeligt aktuelt emne, som TV-Avisen så sent som søndag aften bragte et indslag om. Et område med mange etiske aspekter, som der er streng lovgivning omkring, og som også i det virkelige liv har en bagside i form af kriminalitet med uskyldige ofre og kolde kontanter involveret. Det handler om handel med organer på internationalt niveau, og så har vi næsten allerede sagt for meget.

Dicte Svendsen, 44 år, kæreste med den otte år yngre stjernefotograf Bo og mor til en voksen datter, kan igen ikke lade være med at kaste sig hovedkulds ud i en opklaring, som kører parallelt med politiets og hendes på samme tid modstander og samarbejdspartner, krimi-nalinspektør John Wagners bestræbelser på at nå til bunds i denne vidtforgrenede sag.

Sideløbende med Dicte Svendsens og Politiets opklaringsarbejde er der løbende en debat om, hvad liv og dets modsætning døden er. Findes der grader af død? Og hvordan skal vi behandle de døde og deres efterladte kroppe? Forfatteren formår på eminent vis at holde fast i denne røde tråd om liv og legeme, og vi kommer undervejs vidt omkring:

Til begravelse, bisættelse og på kirkegården. Til en retsmedicinsk obduktion, besøg hos en bedemand og ned i en kiste. Vi er på sygehuset og med til en transplantation, hvor lægen efterfølgende i kærlighedens navn går på kompromis med al lægeetik. Vi er hjemme hos et par, hvor manden er lænket til en kørestol efter en ulykke, som konen var skyld i. Hun leverer nu erotiske fantasier til deres døde sexliv ved at indgå i sadomasochistiske forhold, som er det eneste, der får hende til at føle sig i live. Og så er der et smerteligt traume fra fortiden, der pludselig kontakter Dicte Svendsen og foreslår en byttehandel: Din nyre for mine oplysninger.

Historien er spændende og næsten på forkant med virkeligheden anno 2008. En klage kan være, at sproget til tider er lidt fladt, og metaforerne lidt søgte. Til gengæld er Elsebeth Egholm en mester i at gestalte levende mennesker og tilfører dermed krimigenren den ofte forekommende mangelvare i form af psykologisk dybde. Så i stedet for tidsfordriv og tom underholdning får vi her kvalificeret stof til eftertanke, der fortsætter efter, at sidste side er vendt.

Elsebeth Egholm: Liv og legeme. 336 sider. 299 kroner. Politikens Forlag. Udkommer i dag.

remar@kristeligt-dagblad.dk

Foto: Paulo Whitaker.