Ny litteraturfestival i Grundtvigs ånd

Faxe og Næstved Kommuner planlægger en international litteraturfestival, der har fokus på de yngre generationer

Hovedfestivalen kommer til at foregå på herregården Rønnebæksholm ved Næstved. -
Hovedfestivalen kommer til at foregå på herregården Rønnebæksholm ved Næstved. -. Foto: stock.xchng.

En ny international litteraturfestival er ved at se dagens lys i Danmark. Med inspiration fra Europas største litteraturfestival "Guardian Hay Festival" i Wales forsøger Faxe og Næstved Kommuner i fællesskab at skabe en begivenhed i Sydsjælland, hvor forfatterne skal ned i øjenhøjde, og hvor publikum skal være engageret og aktivt deltagende.

Den sydsjællandske litteraturfestival har fået navnet WWW for World Wide Words og skal efter planen finde sted første gang i august 2010. Allerede i år skydes projektet dog i gang med workshopper på skoler, gymnasier og biblioteker i landsdelen. Tanken er, at de skal danne grobund for hovedfestivalen.

- Vores store ønske er, at vi med et omfattende forprogram kan række ud til en stor gruppe af unge, som vi ellers ikke ser til litteraturarrangementer, siger digteren Janus Kodal, der er kunstnerisk konsulent på WWW. I forprogrammet indgår blandt andet et projekt om sms-noveller med elever fra 5. til 8. klasse og workshopper i poetry slam med gymnasieelever.

- Der sker en omdefinering af fortællingen i de her år, ikke mindst via de digitale medier. Selvom mange unge kan føle sig fremmedgjorde over for litteraturen, anvender de den alligevel, og det vil vi gerne afspejle, siger Janus Kodal.

Ved siden af det meget moderne vil Grundtvigs ånd komme til at spille en central rolle. Hovedfestivalen kommer til at foregå på herregården Rønnebæksholm ved Næstved. Her tilbragte Grundtvig sine somre i årene 1851 til 1854, hvor han var gift med Marie Toft, som havde arvet herregården efter sin mand.

- Det er for os helt indlysende at trække en linje tilbage til Grundtvig og hans tanker om folkeoplysning. Når vi fokuserer på de unge, er det også, fordi vi gerne vil sikre deres åndelige velfærd i en "ordets friskole", som Grundtvig udtrykte det, siger Kim Dawartz, der er kulturchef i Næstved Kommune.

Budgettet for de første to år med WWW er på knap seks millioner kroner. De to kommuner samt Kulturregion Sjælland har allerede bevilget støtte, og der ventes også penge fra Kulturministeriet.

Danmark har allerede én international bogfestival, nemlig cph:litt, Københavns Internationale Litteraturfestival, der blev gennemført for anden gang i forrige weekend. Lederen herfra, Ivan Rod, frygter ikke konkurrencen fra Sydsjælland.

- Umiddelbart synes jeg, at jo mere, jo bedre. Der er så meget litteratur derude og så stort et behov for at skabe kontakt mellem danske læsere og udenlandske forfattere, siger Ivan Rod. Han forudser dog, at det kan blive vanskeligt for den nye litteraturfestival at få de store forfattere til Danmark.

Ambitionerne fejler ikke noget. WWW vil forsøge at få rockstjernen Bono fra U2 som trækplaster, da han blandt andet har skrevet et digt om Elvis Presley.

washuus@kristeligt-dagblad.dk