Ny operafestival i Silkeborg

Klassisk sang og opera er en mangelvare, mener tre silkeborgenserne, der for private midler har skabt en tredages festival

Arkivfoto.
Arkivfoto.

To organister og en scenograf, alle med rødder i Silkeborg, har sat sig for, at der skal være mere opera i deres hjemby. Til det formål har de skabt foreningen OperaVoce, der i slutningen af januar barsler med en lille tredages operafestival.

”Vi brænder for den klassiske sang, opera og lieder, men vi synes, den slags har meget trange kår i vores by, og det vil vi gerne gøre noget ved,” siger Tine Fenger, der er organist og underviser på kirkemusikskolen i Vestervig.

Nu er der den ulempe ved opera, at det er en af de dyreste kunstarter at producere. Derfor er OperaVoce begyndt beskedent med at arrangere tre opførelser, hvor de selv spiller, synger og laver scenografi.

Med tiden håber de så, at operafestivalen kan vokse sig større, og at de foruden de private sponsorer, de er startet med, også kan opnå offentlig støtte.

På festivalens to første aftener, den 30. og 31. januar, opfører de den sjældent hørte kammeropera ”La Voix humaine” af franske Poulenc. Handlingen bygger på en teaterstykke af Jean Cocteau, og er skrevet i 1928.

Mezzosopranen Mette Østergaard, der også ernærer sig som organist i Silkeborg, spiller den eneste rolle. Hun har tidligere blandt andet sunget Carmen på Den Jyske Opera. Tine Fenger leverer musikledsagelsen, og Lars Ringgaard har skabt scenografien. Inden forestillingen vil musikhistoriker Orla Vinther give en introduktion til værket.

På operafestivalens tredje dag, den 1. februar, bydes der på kendte arier og duetter fra blandt andet operaerne ”Carmen”, ”Titus”, ”Porgy and Bess” og operetten ”Flagermusen”. Her medvirker foruden de tre silkeborgensere også sopranen Birgit Lyngholm, der er kendt fra flere roller på Det Ny Teater i København. Der medvirker også et kor med børn fra Silkeborg og omegn.

Bliver operafestivalen en succes, der også kan tiltrække operainteresserede fra andre jyske byer, har OperaVoce planer om at gøre festivalen til en årligt tilbagevendende begivenhed i Silkeborg. De planlægger blandt andet en produktion af Stravinskijs ”Oedipus Rex” som dukke-teater-opera.