Ny roman fra succesforfatter indfrier de store forventninger

Erling Jepsens nye roman udfolder en intens beretning om svigt og fortielser

Hvor langt kan en forfatter tillade sig at gå i skildringen af sine omgivelser i bestræbelsen på at skabe sand og stærk kunst? Det spørgsmål undersøger forfatter Erling Jepsen med sin nye roman "Vindueskiggeren".
Hvor langt kan en forfatter tillade sig at gå i skildringen af sine omgivelser i bestræbelsen på at skabe sand og stærk kunst? Det spørgsmål undersøger forfatter Erling Jepsen med sin nye roman "Vindueskiggeren". . Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix.

Erling Jepsens nye roman har fået titlen ”Vindueskiggeren”. Det er et passende valg. For fortællingen handler om en voyeur, der skaber dramatik af sine iagttagelser og nages af dårlig samvittighed over sin kunstneriske praksis.

I ”Vindueskiggeren” følger man den unge mand Erling Jepsen. Man kan med andre ord iagttage et navnesammenfald mellem forfatteren og vores hovedkarakter. Samtidig er han også vores fortæller, alt er filtreret gennem hans bevidsthed. Hertil kommer, at udgivelsen fortsætter det fortalte forløb om forfatterens barndom og ungdom fra de tre foregående bind i romanserien ”Familiehemmeligheder”, nærmere bestemt ”Gramhavet” (2017), ”Hjemmefra” (2019) og ”Skolekomedie” (2021). Det er derfor rimeligt at antage, at den nye roman i større eller mindre omfang bygger på forfatterens egne erfaringer. En del af stoffet er dog formentlig også fiktive tilføjelser. Under alle omstændigheder får man indtryk af, at erindringsmaterialet har været udsat for en kraftig kunstnerisk bearbejdning.

Romanen er klassisk i sit tilsnit. Et ungt menneske vil erobre verden. Erling er vokset op under yderst beskedne og psykologisk vanskelige vilkår. Efter sin studentereksamen er han blevet bistandsklient og sat i arbejdsprøvning som vejarbejder. Det er han ikke ovenud tilfreds med. Han vil jo så gerne frem i verden. Han vil være dramatiker. Han drømmer om at skrive for Det Kongelige Teater og ser sit fremtidige liv i et berusende og forunderligt skær.

Erling er kærester med pølsemandens datter. Stine, som hun hedder, har dog ikke meget tillid til hans store fremtidsdrømme. Dertil er hun for jordbunden. Og snart åbner en anden erotisk og romantisk mulighed sig for Erling. Suzanne, der tilhører den økonomisk privilegerede klasse, er nemlig fascineret af den unge forfatterspire.

Erling vælger Stine fra og bliver hurtigt en del af Suzannes familie. Han er nysgerrig på borgerskabets rutiner og tager løbende hemmelige notater om svigerfamiliens gøren og laden til sit kommende radiodrama. Suzannes far er direktør og meget interesseret i dramatik og litteratur. Derudover har han en ganske særlig forkærlighed for unge mænd, herunder Erling. Herfra tager handlingen en række uventede og dramatiske vendinger.

Gyldendal anfører, at romanen udmærket kan læses, selvom man ikke kender de øvrige bind i serien. Det har forlaget ganske ret i. Det hænger sammen med formen. ”Vindueskiggeren” er stramt komponeret. Den udfolder gradvis et effektivt og spændingspræget plot, der bunder i et kunstnerisk dilemma. For hvor langt kan en forfatter tillade sig at gå i skildringen af sine omgivelser i bestræbelsen på at skabe sand og stærk kunst? Det spørgsmål undersøger romanen i dybden.

Man kan med en vis ret anskue romankarakteren Erling som en intellektuel parasit, der udnytter sin værtsfamilies fortrolighed i kunstens tjeneste. Det er ikke uskyldigt, hvad han udsætter dem for. Omvendt er den velhavende familie dysfunktionel og decideret farlig at være i nærheden af. Undervejs i fortællingens forløb fornemmer man en mild ironisk distance til karakteren Erling. Man ler af ham, men også med ham. For på trods af svigt og fortielser forsøger han i det mindste altid at gøre det rigtige. Derfor får han også læserens sympati.

Erling Jepsens nye roman ”Vindueskiggeren” er skrevet i et humoristisk sprog. Forfatteren har sans for tilværelsens absurde sider. Samlet set fremstår værket intenst og velfortalt. Man får derfor uvilkårligt trang til at gå i dybden med andre dele af forfatterskabet.

Erling Jepsen: Vindueskiggeren. 238 sider. 249,95 kroner. Gyldendal.