Prøv avisen

Ny sæson med DR's symfoniorkester

De danske elskere af klassisk musik kan blandet andet glæde sig til superstjernepianisten Lang Lang, som vil være en del af deres nye sæson. Foto: © The New York Times

En ny spændende sæson venter det danske publikum.

Man må sige, at DR SymfoniOrkestret (DRSO) indleder den nye sæson, hvor programmet netop er offentliggjort, med brask og bram.

Den 3. september kommer den kinesiske pianist Lang Lang til Den Blå Kubus forrest på Amager for at tolke Rachmaninovs 2. klaverkoncert, og dagen efter er der igen celebert besøg, når Anne-Sophie Mutter vender tilbage til København for sammen med sit eget kammerorkester, Mutters Virtuosi, at spille - og dirigere - en komplet opførelse af Vivaldis evigt populære “De fire årstider” samt Bachs dobbeltkoncert og et værk af André Previn, skrevet til DRSO.

På solistsiden venter desuden oplevelser med violinisten Leonidas Kavakos, pianisten Leif Ove Andsnes, Trio con Brio Copenhagen (der skal spille ved uropførelsen af Bent Sørensens tripelkoncert den 21. januar 2016) og sopranen Measha Brueggergosman.

Op til 150-årsdagen for Carl Nielsens fødsel den 9. juni vil man have nået at have fremført hans første fem symfonier. Den sjette og sidste er programsat til torsdagskoncerten den 22. oktober, hvor den vil blive tolket af den verdensberømte dirigent (og pianist) Vladimir Ashkenazy, der også vil give sit bud på Sjostakovitjs sjette symfoni.

I det hele taget kommer man vidt omkring i det symfoniske repertoire, og publikum kan forvente hårrejsende og sjælsrystende oplevelser ved mange koncerter. Orkestrets tiltrædende chefdirigent, italieneren Fabio Luisi, kan opleves ved en koncert den 3. og 4. december, hvor programmet udgøres af Händels oratorium ”Messias” - vel at mærke i den bearbejdning, Mozart skabte i begyndelsen af 1789. Den har nummer 572 i Köchel-fortegnelsen og har en anden mere wienerklassisk og varmere klang som følge af Mozarts flittige anvendelse af oboer, klarinetter, fagotter og horn.

Luisi vender tilbage i 2016 og vil blandt andet dirigere storladne værker som Brahms' første symfoni og Rimsky-Korsakovs eventyrlige 1001 nats-eksotiske ”Scheherazade”.

Mange vil ligesom undertegnede sætte et stort kryds i kalenderen, når en gammel kending af orkestret, den russiske maestro Jurij Temirkanov, torsdag den 18. og fredag den 19. februar står i spidsen for DRSO i et program, der omfatter Rachmaninovs 3. klaverkoncert og Tjajkovskijs 4. symfoni.

Sonningprisen 2015 går til den spændende engelske komponist Thomas Ads, der ved priskoncerten torsdag den 8. oktober vil dirigere egne værker. Tre uger senere kan orkestret fejre sin 90-årsfødselsdag, for den 28. oktober 1925 sad 11 musikere klar i et radiostudie til at præsentere de danske radiolyttere for den første udgave af det, der i dag kendes som DR SymfoniOrkestret.

Den runde fødselsdag bliver fejret ved to koncerter den 30. og 31. oktober - ”festmenuen” står ikke på suppe, steg og is, men på Carl Nielsens ”Helios”-ouverture, Elgars cellokoncert med Andreas Brantelid som solist samt Sjostakovitjs 5. symfoni, der ved sin uropførelse i Leningrad 1937 skrev musikhistorie - midt under Den Store Terror i Stalin-tiden. Et af mange eksempler på de mange sammenfald, der er mellem musik- og verdenshistorien.