Ny spansk film er ren Morten Korch i Catalonien

Spanske "Ferskenlunden i Catalonien" er en sympatisk forsvarer for den lille og trængte bonde, men den forbliver en unuanceret beskrivelse af arketyper.

"Der er en næsten dokumentarisk autenticitet i 'Ferskenlunden i Catalonien'," skriver anmelder Per Juul Carlsen blandt andet om filmen. - Foto: Pressefoto.
"Der er en næsten dokumentarisk autenticitet i 'Ferskenlunden i Catalonien'," skriver anmelder Per Juul Carlsen blandt andet om filmen. - Foto: Pressefoto. .

Det ser altid overbevisende ud, når en filmplakat blærer sig med at have vundet en fin pris, for eksempel en Oscar eller en Guldpalme i Cannes. Bedre bevis på kvalitet kan en film ikke få. Så den være god.

Men det særlige ved det, vi kalder kunst, herunder film, er jo netop, at den ikke har nogen facitliste. Kvalitet er til enhver tid til diskussion. Hvis Arne fra Fjelstrup synes, at en film er helt fantastisk god, er der ingen festivaljury, der kan pille ved det. Og en filmpris er ikke bare en filmpris. Der følger en forklaring med. Det amerikanske Oscar-akademi favoriserer for eksempel en særlig type film. Det gør alle juryer – også dem på filmfestivalen i Berlin, der i mange år har været særligt optaget af politik, ikke mindst identitetspolitik.