Ny statue lykkes med at forbinde tradition og nybrud

Bygherre-konge med spejlinger af sine mesterværker

Den færøske billedhugger Hans Pauli Olsens statue af kong Christian den Fjerde står nu ved rampen, der leder op til Børsen. Dermed er der for første gang skabt et momunent over ”bygherrekongen” i det indre København. –
Den færøske billedhugger Hans Pauli Olsens statue af kong Christian den Fjerde står nu ved rampen, der leder op til Børsen. Dermed er der for første gang skabt et momunent over ”bygherrekongen” i det indre København. – . Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

For 11 år siden var Palle Plambeck Olsen ude på en af sine mange ture som frivillig guide for turister i det indre København. Han er både historisk og kunstnerisk interesseret og nyder desuden at vise sin by frem. Denne tur husker han særligt godt, for den fik vidtrækkende konsekvenser for hans eget liv i årene frem, og ikke mindst har den nu tilført København en ny statue af kong Christian den Fjerde.

”Med på turen var en engelsk dame, som undervejs stillede spørgsmålet: Hvor er der en statue af den konge, som står bag alle de dejlige bygninger i København? Jeg sagde, at hun kunne tage en bus eller en taxa ud til Nyboder, hvor der står et mindesmærke for Christian den Fjerde. Men hun ville helst gå rundt i centrum. Det fik mig til at tænke på det mærkelige i, at der ikke var noget udendørs sted i det indre København, hvor man kunne se kongen,” siger Palle Plambeck Olsen.

Den tanke blev udmøntet i handling. Pensionist Palle Plambeck Olsen, der er uddannet inden for handel og har en fortid i køkkenbranchen, fik samlet en initiativgruppe omkring sig. Gruppen tæller blandt andre byhistorikeren Allan Mylius Thomsen og politikerne Bertel Haarder (V) og Per Stig Møller (K). Efter et langt sejt træk med at skaffe fondspenge og tilladelser står den seks meter høje statue ”Christian 4. som bygherre” nu ved rampen, der leder op til Børsen. Her skuer kongen over mod Højbro Plads på en sokkel af et omvendt Rundetårn og med spejlinger af både Børsens spir og Rosenborgs tårn for sine fødder.

”Det er pragtfuldt, at han nu endelig står der,” siger Palle Plambeck Olsen.

Statuen er skabt af den færøske kunstner Hans Pauli Olsen, der blandt andet har lavet buster af dronning Margrethe og prins Henrik. Hans udkast var på forhånd godkendt af Københavns Kommunes Billedkunstudvalg. Det er også Københavns Kommune, der nu har fået overdraget statuen fra den private ”Christian 4. komité”.

”Vi tror på, at det bliver en elsket statue, som i årene frem hædrer den kongelige bygherre, der om nogen har præget København,” siger Niels-Knud Liebgott, der er forhenværende museumsdirektør på Rosenborg Slot og formand for komitéen.

Kunsthistoriker og tidligere rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademi Else Marie Bukdahl kalder statuen et fint nybrud i den lange historie om monumentale værker over store personligheder, der går helt tilbage til det gamle Rom.

”Det er lykkedes at forbinde tradition og nybrud. Samtidig viser statuen stor kunstnerisk tæft. Det er en fin detalje, at kongen er gengivet som stående oven på en af de store bygninger, han har skabt, og med spejlinger af to andre bygninger, der vender sig ud mod København. Dermed fremtræder kongen som en, der støtter kunsten, og ikke som en, der forherliger sig selv,” siger Else Marie Bukdahl.