Ny tv-serie gør cola-drikkende amerikaner til konservativ pave

I disse dage begynder en fiktiv, amerikansk pave med smøg i flaben og en cola i hånden sin gang på verdens computer- og tv-skærme. Serien ”The young Pope” afspejler amerikanernes fascination af Vatikanet, der har al den historie og mystik, gode fortællinger er gjort af

Hovedrollen som den amerikanske pave spilles af den britiske skuespiller Jude Law. –
Hovedrollen som den amerikanske pave spilles af den britiske skuespiller Jude Law. – . Foto: Luigi Costantini/AP/Polfoto.

”There’s a new pope in town.”

Mens vi stadig taler om pave Frans’ rejse til Skandinavien, har en anden pave meldt sin ankomst. I efteråret og i løbet af 2017 indtager en fiktiv pave i skikkelse af den britiske skuespiller Jude Law nemlig tv- og computerskærme verden over i tv-serien ”The young Pope” (Den unge pave).

Det amerikanske produktionsselskab HBO har været med til at skabe serien, og det er ikke overraskende, at et amerikansk selskab ønsker at være med til at producere en stor serie om en pave, mener mag.art. i litteraturvidenskab og ekspert i katolske forhold, Andreas Rude:

”Paven og Vatikanet har en særlig betydning for, hvordan USA forstår Europa. Pavens magtposition virker særligt fascinerende på amerikanere, fordi de forstår den som både eksotisk og urokkelig. Magtpositionen er et stærkt symbol på en klassisk, europæisk kultur og historie, som amerikanerne selv savner,” siger han.

Serien handler om amerikanske Lenny, der overraskende bliver valgt til pave. Han er katolsk konservativ, når det kommer til fortolkningen af troen, men ganske kontroversiel, når det kommer til livsstil. Han ryger og drikker cola til maden, men for Andreas Rude er det mest skelsættende, at paven er amerikaner:

”En selvstændig, amerikansk mand træder ind på scenen i det eksotiske og urokkelige Vatikanets hellige søjlegange. En kultur, der står i skarp kontrast til både et Europa i forfald og et USA, der umiddelbart stadig svinger taktstokken på verdensplan, men som efterspørger en historie at læne sig op ad.”

I virkeligheden er sandsynligheden for, at vi får en amerikansk pave, forsvindende lille. For ved pavevalg er man ifølge Andreas Rude netop opmærksom på at skabe modvægt til den magtfulde position, USA har på verdensplan.

Helle Kannik Haastrup, lektor i medievidenskab ved institut for nordiske studier og sprogvidenskab på Københavns Universitet, hæfter sig også ved den måde, serien ser ud til at fremstille en pave på:

”Serien bliver krydret af, at hovedpersonen er en ung amerikaner, der er kontroversiel og ser godt ud. Han står i modsætning til det billede, de fleste af os har af, hvordan en pave er,” siger hun og peger på, at netop kontrasten til Vatikanets tradition kan blive seriens drivkraft:

”Ud fra traileren ser ”The Young Pope” ud som en fortælling om en pave, der ikke bare er ung og amerikaner, men også gør tingene anderledes. Når Jude Laws fiktive pave agerer i modstrid med Vatikanet, giver det også serien mulighed for at skildre pavemagtens og katolicismens konservative normer. Hermed åbner serien til en verden, der er ukendt, men fascinerende for de fleste,” forklarer hun.

HBO, der også vil vise serien på sin streaming-tjeneste, står også bag megasuccesen ”Game of Thrones” om magtkampe i et eventyrligt middelalderunivers. Og ifølge Andreas Rude vil ”Den unge pave” formentlig lægge sig i slipstrømmen af serier som ”Game of Thrones” og ”House of Cards”, der handler om, hvordan man får magt, beholder og forvalter den. Han mener derfor, at pave Frans’ popularitet ikke har været en egentlig drivkraft for at skabe serien.

Helle Kannik Haastrup er enig. Hun påpeger, at paven og Vatikanet grundlæggende har den fascinerende hemmelighedsfuldhed, gode fortællinger er skabt af, og at en prisvindende instruktør som Paolo Sorrentino lover for en kunstnerisk kvalitet, der formentlig vil kunne fange en del seeres opmærksomhed.