Ny tysk dramaserie graver ned i den sorte side af mennesket

Den nye fascinerende tyske dramaserie ”Mord mellem øst og vest” graver både ned i problemerne omkring Genforeningen i 1990 og ned i den sorte side af mennesket

Den retlinede vesttyske kommissær Peter Simon (Fabian Hinrichs) bliver sat i spidsen for en enhed, som skal opklare et drab i grænselandet mellem øst og vest kort tid efter Murens fald. Og det går ikke stille af, da han får en østtysk kommissær med på holdet
Den retlinede vesttyske kommissær Peter Simon (Fabian Hinrichs) bliver sat i spidsen for en enhed, som skal opklare et drab i grænselandet mellem øst og vest kort tid efter Murens fald. Og det går ikke stille af, da han får en østtysk kommissær med på holdet. Foto: Pressefoto.

Da Rusland invaderede Ukraine den 28. februar sluttede en optimistisk periode i Europas historie. Det var som om den kolde krig med et slag vendte tilbage, og nu fire måneder efter er Rusland igen vores fjende. Nato er udvidet, og en oprustning uden lige er begyndt også i Danmark.

Optimismen efter Murens fald i 1989 og Sovjets opløsning i 1991 er væk. De glade berliner-dage i efteråret 1989 er erstattet af frygtelige billeder fra Ukraine, hvor nabofolk er i krig. Hvordan bliver ukrainere og russere nogensinde gode naboer igen?

Det samme kunne man sikkert sige om tyskerne i 1990, da Øst- og Vesttyskland blev genforenet efter mere end 40 års adskillelse, mistro og ideologisk kamp. Det var heller ikke let. Mange i Østtyskland følte sig kørt over af den rige fætter i Vest, og der var fordomme begge veje.

DR’s nye tyske krimiserie ”Mord mellem Øst og Vest” dykker ned i det problemfelt. Serien foregår i 1991 i Berlin, hvor en ny fællestysk organisation ved navn Zerv skal arbejde med kriminalitet, der er forbundet med offentlige anliggender efter Genforeningen.

Den skal ledes af den pletfrie vesttyske kommissær Peter Simon, og han kommer straks til at arbejde sammen med den østtyske kriminalkommissær Karo Schubert, idet et drab hurtigt fører de to sammen. Det møde går ikke stille af. De to personer med hver deres baggrund skærer selvfølgelig sammen.

En erhvervsmand Matthias Trockland, der var med i spidsen af det østtyske regime, findes død hængende i et træ. Mord eller selvmord? Trockland var med i en genforeningsproces, der omhandlede østtysk militærudstyr, der nu skulle skrottes. Peter Simon og Karo Schubert kommer i opklaringen af mordet på sporet af en forbryderorganisation, der har tydelige forbindelser i både øst og vest. Den historie fortælles med nerve og elementær spænding. Efterhånden som serien skrider frem, vækkes ens interesse også for den spænding, der ligger i forholdet mellem øst- og vesttyskere. Kan man bare skrotte alle fordommene?

De to hovedpersoner har hver deres historie, som de flygter fra. Peter Simon har været årsag til en familiær katastrofe i Bremen, hvor han kommer fra. Skylden nager ham. Karo Schubert har været en del af det kommunistiske regime i politiet, og har lukket øjnene for styrets brutalitet blandt andet over for utilpassede unge. Karos voksne datter er aktiv i punk-miljøet i Berlin og kæreste med en af de utilpassede, der betalte prisen. Skylden hænger indirekte over Karo. Desuden var hendes far en af de ledende i DDR. Var han også led i en forbryderorganisation på tværs af grænserne? De to hovedpersoner er ikke rene helte, men troværdige mennesker, der begge vil en bedre verden og sætte forbrydere på den plads, de fortjener.

Denne ydre kamp kombineret med de indre dæmoner gør dem interessante og serien yderst seværdig. For os som naboer til den tyske genforening er det godt herved at komme lidt dybere ned i det tyske vendepunkt, der begejstrede os alle. Måske ser vi stadig de glade billeder fra november 1989 og festfyrværkeriet året efter, hvor landet blev samlet igen, men der er mere i historien. Vejen mod gensidig respekt og forståelse er lang, og er nok ikke nået enden endnu. Seriens tyske titel er ”Zeit der Abrechnung” – regnskabets time, og det er noget bedre end ”Mord mellem øst og vest”, fordi det signalerer regnskab på flere planer. Både det juridiske kriminalitetsmæssige og det personlige plan.

Ethvert menneske må også igennem regnskabets tid.

”Kom, hjerte, tag dit regnebræt”, siger Brorson i en salme, ”se til, at du kan sanse ret og tænke lidt tilbage!”. Det må seriens hovedpersoner, og dermed også vi gøre. Først når det sker, kan fordomme og dumheder måske forgå. Serien rejser også det overordnede spørgsmålet om menneskets råhed og brutalitet.

Hvorfor er det forbryderne, der først høster frugterne af noget godt, her ”Die Wende”, Genforeningen? Menneskets sorte side dukker hele tiden op. Optimismen fra den kolde krigs ophør er blevet afløst af en ny kuldebølge fra en gammel totalitærstat i ny forklædning fra Øst. Serien munder heldigvis ud i en form for håb. Regnskabet gøres op. Gid det samme må ske i Ukraine, når den varme krig forhåbentligt snart hører op?

Mord mellem øst og vest. Tysk krimiserie fra 2022. Originaltitel: ZERV - Zeit der Abrechnung. Instruktør: Dustin Loose. Kan streames på dr.dk