Ny undersøgelse: Unge amerikanere læser mest

18-29-årige amerikanere læser mere end deres ældre landsfæller, viser ny undersøgelse

De såkaldte ”millennials” - den generation, der ramte ungdomsårene omkring årtusindskiftet - læser i virkeligheden flere bøger end deres forældre og bedsteforældre.
De såkaldte ”millennials” - den generation, der ramte ungdomsårene omkring årtusindskiftet - læser i virkeligheden flere bøger end deres forældre og bedsteforældre.

Unge amerikanere beskyldes ofte for at forkaste de klassiske dyder til fordel for de overfladiske adspredelser, som de digitale medier tilbyder. Men de såkaldte ”millennials” - den generation, der ramte ungdomsårene omkring årtusindskiftet - læser i virkeligheden flere bøger end deres forældre og bedsteforældre.

Det viser en ny undersøgelse af amerikanernes læsevaner fra forskningsgruppen Pew Research Center. Ifølge undersøgelsen siger 80 procent af de 18-29-årige amerikanere, at de har læst en bog inden for det seneste år, mens det samme gælder for 71 procent af de 30-49-årige og 68 procent af de 50-64-årige.

Undersøgelsen skelner ikke mellem bøger, som læses i forbindelse med studier eller for fornøjelsens skyld, men amerikanske medier betegner ikke desto mindre de unges læselyst som ”overraskende”. Ifølge nogle bog-eksperter kan læselysten formentlig knyttes til de seneste års mange populære udgivelser i den såkaldte ”young adult” (unge voksne)-romangenre, der blandt andet tæller bøger såsom Stephenie Meyers ”Twilight”-saga og Suzanne Collins' ”Hunger Games”-trilogi.

”Måske spiller det nylige opsving i bøger skrevet til teenagere en delvis rolle - til stor ærgrelse for dem, der mener, at bøger for teenagere gør hele vores kultur mere barnlig,” funderer eksempelvis Maddie Crum, der er litteraturskribent for internetmediet Huffington Post.

Den nye kortlægning af amerikanernes læsevaner viser også, at antallet af boglæsere i USA falder. I en lignende undersøgelse foretaget af Pew Research Center i 2011 sagde 21 procent, at de ikke havde læst en bog inden for de seneste 12 måneder, mens det samme i dag gælder for 28 procent.

USA er imidlertid som helhed stadig en belæst nation, idet den gennemsnitlige amerikanske kvinde ifølge Pew Research Center læser 14 bøger - helt eller delvist - om året, mens det tilsvarende tal for den gennemsnitlige amerikanske mand er ni bøger.