Nye anklager mod Nobel-akademi

Litteratur-spidsen Horace Engdahl anklages for at forsøge at stoppe advokatundersøgelse af Svenska Akademiens kontakt til overgrebs-anklaget mand. 227 forskere angriber nu akademiets legitimitet

Horace Engdahl (billedet) har ifølge en anonym kilde forsøgt at stoppe undersøgelsen af akademiets relationer til kulturprofilen, som er anklaget for en række seksuelle overgreb og upassende opførsel under arrangementer i en klub, der blev støttet af akademiets midler.
Horace Engdahl (billedet) har ifølge en anonym kilde forsøgt at stoppe undersøgelsen af akademiets relationer til kulturprofilen, som er anklaget for en række seksuelle overgreb og upassende opførsel under arrangementer i en klub, der blev støttet af akademiets midler. Foto: Jonas Ekströmer/Ritzau Scanpix.

Efter sidste uges blæst, der endte med, at Sara Danius trak sig fra posten som sekretær, håbede mange akademimedlemmer nok på tid og ro til at genrejse instituttets anseelse. Men farcen i den verdensberømte kulturinstitution Svenska Akademien lader til ingen ende at tage.

Ifølge svensk stats-tv, SVT, har en af de blot 11 tilbageværende medlemmer modsat sig advokatundersøgelsen af akademiets forhold til den såkaldte kulturprofil, der har nære relationer til akademiet og anklages for overgreb. Svenska Akademien er berømt for at være jury for Nobelprisen i litteratur og har traditionelt 18 medlemmer.

Horace Engdahl, der i sidste uge langede hårdt ud efter Sara Danius, som han kaldte den dårligste sekretær siden stiftelsen af akademiet i 1786, har ifølge en anonym kilde forsøgt at stoppe undersøgelsen af akademiets relationer til kulturprofilen, som er anklaget for en række seksuelle overgreb og upassende opførsel under arrangementer i en klub, der blev støttet af akademiets midler. Horace Engdahl skal ifølge SVT’s kilde have argumenteret for, at advokatundersøgelsen ville blive dyr, og at medlemmerne burde have mulighed for at trække vidneudsagn tilbage.

I Svenska Dagbladet langer litteraturkritiker Magnus Eriksson desuden ud efter Horace Engdahl grundet hans angreb på Sara Danius, der var en af hoveddrivkræfterne bag undersøgelsen:

”(...) Engdahl bærer et tungt ansvar for beskyttelsen af kulturprofilen (...). Det er dybt uværdigt, og en stor del af skylden hviler på Horace Engdahl,” skriver Magnus Eriksson.

Siden krisen eskalerede i sidste uge, har mange ventet en fælles udmelding fra de tilbageværende medlemmer om, hvordan de vil håndtere krisen og ikke mindst udfordringen med at udpege de nye medlemmer, der skal genrejse akademiets anseelse.

I onsdags meddelte den svenske konge, Carl XVI Gustaf, der er protektor for akademiet, at han vil ændre vedtægterne for at gøre det muligt at forlade akademiet. Det vil betyde, at de syv medlemmer, der ikke ønsker at deltage i akademiets møder, nu kan overlade pladsen til andre.

Desuden lyder det i Dagens Nyheter fra 227 svenske forskere, at akademiet mangler legitimitet, og at de tilbageværende medlemmer ikke formår at løfte opgaven på en værdig måde.