Nyt besøgscenter med bedre udsigt til Hammershus

I morgen indvier kronprinsesse Mary Besøgscenter Hammershus, som – til dels efter Jørn Utzons 50 år gamle anvisninger – er bygget 200 meter fra den store borgruin på Bornholm

Besøgscentret set fra Hammershus.
Besøgscentret set fra Hammershus.

Det er et sus at besøge Hammershus. Især når man står på gangbrostaget af det nye Besøgscenter Hammershus, mens den kolde vind puster liv i vinterlandskabet. Herfra kan man både se skoven, Mølledalen, Østersøen og borgruinen, der majestætisk kroner det nøgne landskab, som fårene holder nede om sommeren. Men nu er det altså stadig lidt fårehvidt af sne, så måske bliver det en hvid påske på Bornholm. Der sidder i hvert fald stadig massive isblokke på klippevæggen, der elegant er bevaret langs det nye besøgscenter.

Besøgscentret ligner nærmest én stor, indbygget gangbro i det smukke landskab. Altså endda med taget som en indbygget gangbrosterrasse. Og den idé stammer faktisk fra en af arkitekternes kone, fortæller arkitektprofessor ved Kunstakademiet Christoffer Harlang, som har været med til at tegne det nye besøgscenter for arkitektfirmaet Arkitema.

Men det var faktisk selveste Jørn Utzon, der tilbage i 1969 fik idéen til både beliggenheden og til at etablere en gangbro fra parkeringspladsen ind til besøgscentret og videre over en kløft til hovedattraktionen: Hammershus, Nordeuropas største borgruin. Men dengang havde Kulturministeriet åbenbart kun råd til at bestille skitserne. Og drømmen om et nyt besøgscenter, der kunne afløse det gamle traktørsted Slotskroen, måtte henslumre i mange år, indtil det til sidst stod klart for Naturstyrelsen, der driver området, at Slotskroen i mere end én forstand stod i vejen for Hammershus. For dels var Slotskroen simpelthen det første, man så fra vejen, og dels var den gamle, slidte gård slet ikke gearet til op mod en halv million besøgende om året, som skovrider Søren Friese har forklaret.

Det nye besøgscenter er således bygget på en gammel arkitektdrøm om at lade områdets hovedattraktion være Hammershus, dernæst landskab og så først besøgscentret i sidste række, forklarer Christoffer Harlang.

”Vi har forsøgt at lade bygningen finde sin position i det rumlige og historiske hierarki på stedet ved at lade bygningen underordne sig landskabet og slotsruinerne. Men samtidig har vi søgt en tilstedeværelse, som jeg håber folk opfatter som værdig og følsom,” siger Christoffer Harlang, som vedkender sig inspirationen fra Utzon, selvom det nye projekt også er sit helt eget og på mange måde adskiller sig fra Utzons gamle skitse.

Selvom et nyt besøgscenter ved Hammerhus på Bornholm bliver indviet i morgen, er det stadig den gamle borgruin, der er områdets hovedattraktion. Her ses Hammershus fra det nye besøgscenter. – Alle fotos: Jens Markus Lindhe.
Selvom et nyt besøgscenter ved Hammerhus på Bornholm bliver indviet i morgen, er det stadig den gamle borgruin, der er områdets hovedattraktion. Her ses Hammershus fra det nye besøgscenter. – Alle fotos: Jens Markus Lindhe.

Besøgscentret blev også først tegnet større af det nye arkitektfirma, men måtte tegnes om, da det ellers blev for dyrt. Alligevel er besøgscentret det dyreste kulturbyggeri på Bornholm i årtier, og det er blevet endnu dyrere af terrænet, der ikke har gjort det let at bygge her. Men med en donation på 92,5 millioner fra A.P. Møller Fonden har der været råd til både at restaurere Hammershus og bygge et moderne besøgscenter, der byder på café, butik, skoletjeneste og udstillinger. Og besøgscentret tager også både digitale og analoge midler i brug for at udfolde historien om Hammershus.

I morgen indvier kronprinsesse Mary besøgscentret, og hun kan godt forberede sig på et chok. For mens håndværkernes spisebord nok skal nå at blive pakket væk, vil der stadig ligge et gigantisk kranie på gulvet, når man træder indenfor.

Kraniet, der er på størrelse med en voksen bjørn, er skåret ud af træ, men det ser ældgammelt ud. Og efter sigende skulle det også være inspireret af et kranie, der er blevet fundet på Hammershus. Og sådan har målet været at indgyde drama fra begyndelsen af et besøg på stedet.

Indefra har man også stadig frit udsyn til borgruinen fra de store glaspartier i bygningen, der strækker sig som et krybdyr langs landskabet. På den måde kan man også visuelt krabbe sig ind på Hammershus fra siden, men herinde kan man også blive klogere på, hvad der er sket oppe på borgen gennem tiden – i en såkaldt både lys og mørk, ret rustik, udstilling, som Danmarks Borgcenter i Vordingborg har lavet i samarbejde med Bornholms Museum.

De store glaspartier i besøgscentret sikrer frit udsyn over landskabet.
De store glaspartier i besøgscentret sikrer frit udsyn over landskabet.

Der hænger således informative plancher på de nøgne betonvægge, og i det mørke rum kan man både se og røre ved en model af landskabet og borgruinen. Her kan man også se en film, der med grovkornet computerspilsagtig grafik og glimrende lyseffekter hjælper fantasien med at gendanne Hammershus, som borgen så ud engang.

Hammershus har mildt sagt også en mere end spændende historie, og gastronomisk skulle det også blive mere spændende at besøge Hammershus nu. For det er Kadeau, der også driver Michelin-restauranter på Christianshavn i København og Bornholm, som skal stå for caféen. Det bliver ellers gratis at besøge besøgscentret, men til gengæld kommer det nu til at koste penge at parkere på besøgscentrets parkeringsplads – de penge skal gå til driften af besøgscentret.