Nyt dansk-tysk samarbejde om kulturarv

Hjemmesiden historiskatlas.dk, hvor man kan gå på opdagelse i dansk kulturarv, er netop blevet udvidet til også at omfatte Slesvig. Det er på tide, at man anerkender at have en fælles forhistorie, siger ekspert

A Catholic priest to pray with the crucifixMed over 5000 katolske biskopper verden over er det uundgåeligt, at nogle vil vise sig uegnede eller på den ene eller anden måde bringe det fællesskab blandt de troende, som de er sat til at varetage, i fare. Spørgsmålet er blot, hvor meget der skal til, førend paven griber ind?
A Catholic priest to pray with the crucifixMed over 5000 katolske biskopper verden over er det uundgåeligt, at nogle vil vise sig uegnede eller på den ene eller anden måde bringe det fællesskab blandt de troende, som de er sat til at varetage, i fare. Spørgsmålet er blot, hvor meget der skal til, førend paven griber ind?. Foto: Steen Agger.

Går man ind på hjemmesiden historiskatlas.dk, finder man en sand skatkiste af historisk viden om dansk kulturarv. Alt lige fra arkæologi over seværdigheder til religion er det muligt at fordybe sig i og nu kan videbegærlige danskere også indhente viden om Sydslesvig syd for grænsen.

I Region Syddanmark, der har støttet projektet med 324.000 kroner, er man begejstret for tiltaget.

Området syd for grænsen er gammelt dansk land og dermed et element af særligt Region Syddanmarks historie. Masser af danskere i det hele taget forstår området som tidligere dansk, og meget af vores kultur er skabt i grænseområdet. Så vores kulturelle identitet hører også hjemme syd for grænsen i Slesvig, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

Han mener, at det tidligere anstrengte dansk-tyske forhold er en saga blot, og at der derfor ikke har været forhindringer i forhold til samarbejdet.

På Den Slesvigske Samling, der er en bog- og materialesamling på over 50.000 enheder, mener tovholder på projektet Jan Jessen ikke, at tiltaget skal opfattes, som om tysk og dansk kulturarv nu pludselig blandes sammen.

Slesvig bliver ikke inkorporeret i den danske kulturarv. Slesvig har altid været en del af den danske kulturarv. Allerede i 1100-tallet udvikler Slesvig sig til et dansk grænseområde, og i 1326 blev Hertug Valdemar af Sønderjylland til Kong Valdemar III af Danmark. Helt frem til 1848 var hertugdømmet forenet under samme hersker den danske konge, der fra 1814 var overhoved for den danske helstat, som udgjordes af kongeriget og blandt andet Slesvig, siger han og peger på, at de mange danskere, der hvert år besøger Sydslesvig, bedre vil kunne forberede sig hjemmefra på det, de kommer til at opleve, via historiskatlas.dk.

Det er ingen hemmelighed, at det dansk-tyske forhold op gennem tiden har været mere end anstrengt, hvilket ifølge Martin Klatt, lektor på Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet, rækker helt tilbage til 1864, hvor Den Anden Slesvigske Krig førte til, at Danmark mistede Slesvig, Holsten og Lauenborg.

I tiden derefter har Danmark følt sig både truet og afhængigt af Tyskland en følelse, der blev bekræftet med Anden Verdenskrig. Men sårene bør være helet nu, mener Martin Klatt.

Det har været et meget ømfindtligt emne siden 1864, hvem der ejer de kulturskatte, der ligger i Slesvig. Men det bør anses som et fælles nordeuropæisk kulturrum, hvor der har været påvirkninger mange steder fra som resultat af, at der ikke tidligere var de samme grænser som i dag. Derfor mener jeg også, at det er på tide med et samarbejde mellem Danmark og Tyskland, hvor det vigtigste er, at der passes godt på kulturskattene, siger Martin Klatt.

Han håber, at samarbejdet blandt andet kan været med til at give danskerne generelt, men også elever i vores uddannelsessystem, et bedre kendskab til grænselandets historie:

De fleste kort, der bruges i dag, er 1920-kort, og det er jo historisk forkert. Slesvig har været en grænsezone, som ikke var entydigt dansk eller tysk, og som heller ikke er det i dag på grund af mindretallene. Med alle data på historiskatlas.dk vil man kunne få bedre forståelse for, at det har været et flydende område.