Nyt forskningsprojekt: Coronapandemien har ændret danskernes læsevaner markant

Takket være coronapandemien har 2020 været et usædvanligt stærkt læseår. Det viser de første resultater fra et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet

Nedlukningen af samfundet har skabt et behov for refleksion, fordi mange har været henvist til sig selv, siger postdoc.
Nedlukningen af samfundet har skabt et behov for refleksion, fordi mange har været henvist til sig selv, siger postdoc. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Lange litterære klassikere nager ikke længere samvittigheden. Ulæste bøger, der førhen stod forladt i reolen, er blevet støvet af og læst. Lydbøger er blevet hørt.

Takket være coronapandemien har 2020 med andre ord været et usædvanligt stærkt læseår. Det viser de første resultater fra et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet, der undersøger danskernes læsevaner under coronanedlukningerne. Forvist til hjemmets fire vægge og afkoblet fra verden udenfor har danskerne læst væsenligt mere, end de plejer. Også blandt dem, der ikke har haft mere tid til sig selv – som eksempelvis småbørnsforældre – er læsning blevet prioriteret i ualmindelig grad.

Forskningsprojektet, der har navnet ”Lockdown Reading: The Experience of Reading During Covid-19 Lockdowns”, viser desuden, at mange danskere har brugt læsningen som et middel til at placere sig selv i en større historisk sammenhæng i en periode præget af stor uvished.

”Læsning er ikke bare en luksus, vi tager, når vi har overskud i hverdagen, men en basal aktivitet, som vi griber til, når vi føler os udsatte og står i en uoverskuelig situation,” siger postdoc Johanne Gormsen Schmidt i en pressemeddelelse.

Nedlukningen af samfundet har skabt et behov for refleksion, fordi mange har været henvist til sig selv, uddyber Johanne Gormsen Schmidt til netmediet Kulturmonitor, hvor hun fortæller, at mange læsere har tyet til værker, der har kunnet sætte coronakrisen i historisk perspektiv – for eksempel den italienske forfatter Giovanni Boccaccios ”Dekameron” om pestens plage:

”Mange har følt, at de, samtidig med at de befandt sig i et vigtigt, historisk øjeblik, faktisk mistede fornemmelsen af at være forbundet til en tid og historie. I den situation har mange læsere brugt litteraturen som en måde at genoprette en tidsfornemmelse og få et historisk perspektiv på de aktuelle forhold.”

Ved siden af ovenstående konklusioner viser forskningsprojektet, der baserer sig på flere end 60 interviews samt 800 spørgeskemabesvarelser, at den omfattende digitalisering af menneskelig aktivitet, der har kendetegnet det seneste år, også har haft betydning for danskernes læsevaner.

“Mange læsere har fundet det befriende, at man på nettet kan engagere sig i en åben samtale, hvor litteraturen er i fokus. Samtidig har man ikke været begrænset af fysisk lokalitet; man har kunnet deltage i internationale arrangementer, som man ellers ikke ville have haft adgang til. Midt i en hjemsendt hverdag med børnemylder om ørerne har man kunnet sidde i sin sofa og klikke sig ind på et stort event, og man har fundet fidusen i at sætte en lydbog i ørerne, mens man udfører husligt arbejde,” siger Johanne Gormsen Schmidt til Kulturmonitor.