Prøv avisen

Nyt kunstmuseum efter 117 år

Dronning Margrethe ved indvielsen af den nye bygning til Fuglsang Kunstmuseum ved Fuglsang Gods på Lolland. Dronningen står her sammen med fra venstre: fhv. generaldirektør Hans Jørgen Jensen, formand for Byggefonden, arkitekten Tony Fretton og museumsinspektør Anne Højer Petersen. – Foto Keld Navntoft/Scanpix.

Storstrøms Kunstmuseum har skiftet navn og adresse. Ny kunstbygning til 80 millioner kroner blev i går indviet af dronning Margrethe ved herregården Fuglsang på Lolland

Med Fuglsang Kunstmuseum har Danmark fået et nyt stort kunstmuseum, som man på Lolland har måttet vente på i 117 år. Der er nemlig samtidig tale om et gammelt museum, hvis samlinger nu er flyttet ind i en nybygget udstillingsbygning til 80 millioner kroner ved herregården Fuglsang i den østlige del af Lolland. Bygningen er tegnet af den engelske arkitekt Tony Fretton og blev i går indviet under overværelse af dronning Margrethe. Hun er protektor for Det Classenske Fideicommis, som blandt andet ejer Fuglsang Gods og har stillet byggegrund til rådighed.

Det er Storstrøms Kunstmuseum, som nu er flyttet ind på herregården og dermed har skiftet navn og adresse. Storstrøms Kunstmuseum har været selvstændigt siden 1966, men hørte tidligere under Lolland-Falsters Stiftsmuseum i Maribo, som blev oprettet for 117 år siden.

Flytningen betyder, at kunstmuseet har fået løst et stort pladsproblem. Med den nye udstillingsbygning på 2500 kvadratmeter råder man nu over seks gange så meget plads som i Maribo, så en betydelig større del af den permanente samling kan nu præsenteres sammen skiftende særudstillinger.

På grund af pladsmanglen måtte vi tidligere pille næsten hele vores permanente samling ned, når vi skulle have særudstillinger, uanset at vi med vore særudstillinger netop ønsker at perspektivere museets permanente samling, forklarer kunsthistoriker, mag.art. Tine Nielsen Fabienke, Fuglsang Kunstmuseum.

Det var brygger Jacobsen, kunstmæcenen og stifteren af Ny Carlsbergfondet, som først bragte kunsten til Maribo.

Han ville også have kunst ud i provinsen og fik derfor opstillet en gipssamling på stiftsmuseet. I dag omfatter vores permanente samling et bredt udvalg af dansk kunst fra slutningen af 1700-tallet og op til 1980'erne, med hovedvægten på årene fra 1850 frem til 1950.

Herregården Fuglsang går tilbage til middelalderen, men de nuværende bygninger er opført af Rolf Viggo de Neergaard, som overtog Fuglsang i 1866 efter sine forældre. Han giftede sig med den 30 år yngre Bodil Hartmann, barnebarn af komponisten J.P.E. Hartmann, og takket være hendes indsats fik musikken en fremtrædende plads i huset. Flere af tidens største komponister, blandt andet Edvard Grieg og Carl Nielsen, blev Neergaards nære venner og kom ofte på Fuglsang.

Efter Bodil de Neergaards død i 1959 blev Fuglsang drevet som refugium indtil 1995. I dag er det hjemsted for Fuglsang Musikforening og Storstrøms Kammerensemble. Med det tilflyttede kunstmuseum er der nu lagt op til et tæt kulturelt samarbejde mellem billedkunsten og musikken. I den forbindelse er etableret et ny samarbejde mellem museet, kammerensemblet og Skoletjenesten på Sjælland.

steens@kristeligt-dagblad.dk