Nyt museum fortæller om Danmarks ukendte flygtningefortid

Oksbøl husede 100.000 tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig, og nu skal nyt museum fortælle historien.

Dronning Margrethe var lørdag eftermiddag med ved indvielsen af museet "Flugt" i Oksbøl. Hun blev modtaget af museumsdirektør Claus Kjeld Jensen.
Dronning Margrethe var lørdag eftermiddag med ved indvielsen af museet "Flugt" i Oksbøl. Hun blev modtaget af museumsdirektør Claus Kjeld Jensen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Den sydvestjyske by Oksbøl husede i tiden efter Anden Verdenskrig op mod 100.000 tyske flygtninge.

De boede i Oksbøllejren, som bestod af primitive træbarakker.

Et nyt museum, som lørdag er blevet indviet samme sted, skal fortælle historien om den for mange danskere ukendte flygtningefortid.

- Med "Flugt" vil vi fortælle den for mange ukendte historie om den største flygtningestrøm, Danmark nogensinde har modtaget, siger museumsdirektør Claus Kjeld Jensen.

I foråret 1945 var Nazityskland på vej til at tabe krigen, og det sendte millioner af civile tyskere på flugt fra Den Røde Hærs fremmarch.

Hen mod slutningen af krigen i 1945 kom der 250.000 tyske flygtninge til Danmark. Og en stor del af dem kom til Oksbøllejren, som fungerer som flygtningelejr helt frem til 1949.

Der er ikke mange spor tilbage efter flygtningelejren. Men der er blandt andet et tidligere lazaret og en stor kirkegård.

Og nu står der også et splinternyt museum tegnet af arkitekten Bjarke Ingels, der også står bag nabomuseet Tirpitz.

Ambitionen bag museet er ikke kun at fortælle om de tyske flygtninges historie.

Det handler ifølge museumsdirektøren også om at fortælle en universel historie om flygtninges vilkår gennem tiden. Fra Anden Verdenskrig til den aktuelle krig i Ukraine, hvor tusindvis af ukrainere er på flugt.

- Vi fortæller ikke bare historien om den største flygtningestrøm, der har ramt Danmark de sidste 100 år. Vi fortæller også historien om, hvorfor mennesker flygter, hvad det betyder at være på flugt, og hvordan det påvirker deres liv, siger Claus Kjeld Jensen.

Ved indvielsen lørdag deltog dronning Margrethe og Tysklands vicekansler, Robert Habeck.

Det tyske engagement skyldes, at mange efterkommere til tyske flygtninge i lejren besøger stedet.

Den tyske stat og delstaten Slesvig-Holsten har også økonomisk støttet opførelsen af museet.

Efter den officielle indvielse er museet klar til at tage imod publikum fra onsdag 29. juni.

Museumsdirektøren forventer, at op mod 100.000 besøgende vil besøge museet om året.

/ritzau/